PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 24 d. 18:46

Teheranas sieks valdyti įtampą su JAV

Pasaulis

Teheranas / Unsplash

EtapliusŠaltinis: BNS


315292

Irano naujoji vyriausybė sieks valdyti įtampą su savo aršiu priešininku Vašingtonu, kad sumažintų spaudimą ir neutralizuotų žlugdančias sankcijas, pareiškė užsienio reikalų ministras Abbasas Araghchi.

„Turime valdyti įtampą ir priešiškumą“ tarp Teherano ir Vašingtono, vėlai penktadienį sakė jis interviu Irano valstybinei televizijai.

Iranas ir Jungtinės Valstijos diplomatinių santykių nepalaiko nuo 1980 metų. Metais anksčiau įvyko islamo revoliucija, per kurią buvo nuverstas Vakarų remiamas šachas Mohammedas Reza.

2015 metais Teheranas ir pasaulio galybės sudarė svarbų susitarimą, kuriuo Iranui buvo sušvelnintos sankcijos mainais į jo branduolinės programos apribojimus.

Tačiau šis susitarimas greitai žlugo, o 2018 metais Jungtinėms Valstijoms vienašališkai iš jo pasitraukus, įtampa vėl padidėjo.

„Užsienio politikoje mūsų pareiga yra kiek įmanoma sumažinti šio priešiškumo kainą ir sumažinti jo daromą spaudimą tautai“, – sakė A. Aragchi, kuris buvo vienas iš pagrindinių 2015-ųjų susitarimo derybininkų.

Jis pridūrė, kad Irano užsienio politikoje pirmenybė bus teikiama kaimyninėms valstybėms ir Afrikos šalims, taip pat Kinijai ir Rusijai.