PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 1 d. 08:32

Irane prasidėjo „Hamas“ vadovo I. Haniyeh laidotuvių procesijos

Pasaulis

„Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh / Scanpix

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


312252

Ketvirtadienį Irane prasidėjo „Hamas“ vadovo Ismailo Haniyeh, žuvusio per oro antskrydį Teherane, laidotuvių procesijos. Jo nužudymu Iranas kaltina didžiausią savo priešą Izraelį.

Prie Teherano universiteto miesto centre susirinko gedinčios minios, nešinos plakatais su I. Haniyeh atvaizdu ir Palestinos vėliavomis. Aukščiausiasis Islamo respublikos lyderis ajatola Ali Khamenei vadovauja maldoms už I. Haniyeh prieš jo palaidojimą Dohoje, anksčiau jis pagrasino „griežta bausme“ už „Hamas“ politinio lyderio nužudymą.

Apie I. Haniyeh mirtį prieš dieną pranešė Irano revoliucinė gvardija, teigusi, kad jis ir jo asmens sargybinis žuvo per smūgį į jų rezidenciją Teherane trečiadienį, praėjus vos kelioms valandoms, kai Izraelis nusitaikė į aukšto rango „Hezbollah“ vadą Fuadą Shukrą ir jį nukovė per atsakomąjį smūgį Libano sostinėje Beirute. Tai sukėlė baimę, kad karo veiksmai regione išplis.

Iranas kol kas nepaskelbė jokios informacijos, į kokią tiksliai vietą buvo suduotas smūgis. Izraelis nekomentavo I. Haniyeh žūties, tačiau prisiėmė atsakomybę už F. Shukro nužudymą, jį kaltino dėl mirtino raketos smūgio į Izraelio aneksuotas Golano aukštumas.

„Hamas“ jau kelis mėnesius netiesiogiai derasi su Izraeliu dėl paliaubų Gazos Ruože ir įkaitų mainų į kalinamus palestiniečius, deryboms tarpininkauja Egiptas, Kataras ir JAV. Pasak analitikų. I. Haniyeh darė nuosaikesnę įtaką islamistų grupuotei, tačiau jį pakeitus derybų su „Hamas“ dinamika gali pasikeisti.