PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 16 d. 10:37

Iranas JT vadovui pareiškė esąs pasirengęs atakuoti Izraelį

Pasaulis

Iranas / Unsplash

BNSŠaltinis: BNS


324154

Iraniečių vyriausiasis diplomatas trečiadienį perspėjo Jungtinių Tautų vadovą Antonio Guterresą, kad Iranas yra pasirengęs „ryžtingam ir pasigailėti verčiančiam“ atsakui, jei Izraelis, keršydamas už raketų antskrydį, atakuos jo šalį.

„Iranas, dėdamas visas pastangas, kad apsaugotų taiką ir saugumą regione, yra visiškai pasirengęs surengti ryžtingą ir pasigailėti verčiantį atsaką į bet kokias (Izraelio) avantiūras“, – sakė užsienio reikalų ministras Abbasas Araghchi, kurį citavo jo biuras.

Izraelis pažadėjo kontratakuoti po to, kai Iranas spalio 1 dieną į žydų valstybę paleido daug balistinių raketų, keršydamas už kovotojų lyderių regione ir iraniečių Revoliucijos gvardijos generolo nužudymą.

Tai buvo antras kartas, kai Iranas tiesiogiai atakavo Izraelį. Balandį surengta raketų ir dronų ataka buvo atsakas į Izraeliui priskiriamą oro smūgį Irano konsulatui Damaske.

Praėjusią savaitę Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas pažadėjo, kad jo šalies atsakomosios priemonės bus „mirtinos, tikslios ir netikėtos“.

Antradienį vakare vykusio pokalbio metu A. Araghchi taip pat paragino Jungtines Tautas panaudoti savo išteklius „Izraelio režimo nusikaltimams ir agresijai sustabdyti ir siųsti humanitarinę pagalbą Libanui ir Gazos Ruožui“.

Pastarąją savaitę siekdamas sumažinti įtampą Irano užsienio reikalų ministras lankėsi Libane, Sirijoje, Saudo Arabijoje, Katare, Irake ir Omane.

A. Araghchi trečiadienį atvyko į Jordaniją, o paskui išvyko į Egiptą ir Turkiją, socialiniame tinkle „X“ pranešė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Esmailas Baghaei.

Įtampa regione kyla toliau vykstant Izraelio ir Irano remiamos palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karui, kuris tęsiasi jau daugiau nei metus, o pastarosiomis savaitėmis apėmė ir Libaną.