Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
„Lidl“ nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai
Ši universali žuvis garsėja ne tik savo skoniu, bet ir maistine verte: ji yra puikus baltymų, omega-3 riebalų rūgščių bei svarbių vitaminų šaltinis, kurį mūsų protėviai įvertino dar prieš šimtmečius.„Kai ko nors norisi, dažniausiai tai būna silkė“, – juokiasi V. Radzevičius, atskleisdamas savo meilę šiai žuviai.
Vytaro šeimoje silkė ruošiama dažnai, ne vien tik šventinėmis progomis. Tai universalus patiekalas, kuris tinka tiek paprastai vakarienei, tiek šventiniam stalui. „Su karštomis bulvėmis, svogūnais, grybais, o gal net foršmaku – silkės paruošimo būdų yra daugybė, ir visi jie labai skanūs“, – tvirtina kulinaras.
Nostalgiški skoniai ir praktiški patarimai
Paklaustas apie mėgstamiausią silkės receptą, V. Radzevičius pripažįsta, kad pastaruoju metu dažnai ją ruošia pagal smetonišką receptą: su kepintais svogūnais, razinomis ir džiovintomis slyvomis. Tai subtilus ir nostalgiškas skonių derinys.
Tačiau asmeninis Vytaro favoritas – silkė su aliejuje kepintais svogūnais ir džiovintais baravykais. „Grybų sodrumas, svogūnų saldumas ir silkės sūrumas – tai skonis, kuris man niekada nepabosta“, – sako jis.
Keliautojas ir kulinaras turi ir keletą praktiškų patarimų, kaip paruošti išties tobulą silkę. Jo teigimu, „Matjes“ silkė – pati skaniausia dėl savo švelnios tekstūros ir išraiškingo skonio. Kitas patarimas – iš anksto pamarinuoti ir laikyti ją šaldytuve. „Tada užtenka tik pridėti pagardų, ir silkė jau paruošta. Tai labai patogu nekantraujantiems“, – pasakoja „Lidl“ ambasadorius.
Lietuviškas skonis užsienyje
V. Radzevičius prisimena ir netikėtas silkės istorijas iš užsienio. Viena įsimintiniausių patirčių – šios žuvies ragavimas Japonijoje.
„Nusivežėme silkę į Japoniją ir pagaminome iš jos du patiekalus: vieną su džiovintais baravykais ir svogūnais, kitą – su svogūnais ir pomidorų padažu. Vietiniai japonai tiesiog nušlavė šiuos patiekalus nuo stalo. Nors šios šalies gyventojai garsėja meile šviežiai žuviai, tačiau liko sužavėti mūsų lietuviškos silkės skoniu. Jie mums sakė: kokie jūs, lietuviai, laimingi, valgote tokią skanią žuvį“, – prisimena keliautojas.
Asmeninis Vytaro favoritas – silkė su aliejuje kepintais svogūnais ir džiovintais baravykais
Artėjant didžiosioms metų šventėms, lietuviškos virtuvės entuziastas V. Radzevičius dalijasi savo mėgstamiausiu silkės su džiovintais baravykais receptu. Jis taip pat priduria, jog dažniausiai baravykų šiai silkei prisigrybauja pats, mat mėgsta grybauti. Tai daro nuo ankstyvo pavasario iki rudens, o vėliau net ir žvarbią žiemą mėgaujasi savo laimikiu. Tačiau net ir negrybaujantys džiovintų baravykų gali įsigyti parduotuvėse bei taip pat pasimėgauti šiuo gardžiu receptu.
Silkei su džiovintais baravykais reikės:
300 g silkės filė
2 vidutinių svogūnų
50 g džiovintų baravykų
3–4 šaukštų saulėgrąžų aliejaus
1 gvazdikėlio
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Žiupsnelio druskos
Džiovintus baravykus užpilkite šiltu vandeniu ir pamirkykite apie 20 minučių. Vėliau juos nusausinkite ir smulkiai supjaustykite.
Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
Silkę supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į lėkštę.
Įkaitinkite keptuvę su saulėgrąžų aliejumi.
Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite tol, kol jis taps auksinės spalvos.
Į keptuvę sudėkite supjaustytus baravykus, žiupsnelį druskos, maltų pipirų ir gvazdikėlį. Kepkite dar kelias minutes, kol grybai suminkštės ir praturtins aliejaus skonį.
Išjunkite ugnį, o keptuvės turinį palikite šiek tiek atvėsti.
Atvėsintą mišinį sudėkite ant silkės gabalėlių, tolygiai paskirstydami svogūnus ir grybus.
Patiekite kaip užkandį su šviežia duona arba virtomis bulvėmis. Skanaus!