PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Rugpjūčio 22 d. 11:26

Internetiniai sukčiai nusitaikė į „Senukų“ klientus: siūlo „labdaringą“ išpardavimą ir paspirtukus už porą eurų

Lietuva

Internetiniai sukčiai nusitaikė į „Senukų“ klientus / Alfa.lt

Agnė BaltrūnaitėŠaltinis: ALFA.LT


315006

Interneto platybėse siaučiančių sukčių taikiklyje – parduotuvių tinklas „Kesko Senukai Lithuania“. Netikrą „Senukų“ feisbuko paskyrą sukūrę apsimetėliai socialiniame tinkle dalijasi įrašais apie neva įmonės organizuojamą „labdaringą“ išpardavimą, kuris, parduotuvių tinklo atstovo teigimu, atrodo per gerai, kad būtų tiesa.

Šiek tiek daugiau nei 300 sekėjų turinčiame netikrame „Senukų“ feisbuko puslapyje rugpjūčio 12-ąją pasirodė įrašas, kuriame skelbiama apie neeilinį „Senukų“ vadovybės Lietuvoje organizuojamą „labdaringą“ išpardavimą.

„Mes, parduotuvių tinklo „Senukai“ vadovybė Lietuvoje, skelbiame labdaringą išpardavimą internetu! Kiekvienas gali įsigyti „Xiaomi“ e. paspirtuką už 9,99 euro!“ – internetiniai sukčiai skelbė feisbuke ir pridūrė, kad, prieš pasirodant naujiems paspirtukų modeliams, parduotuvių tinklui būtina išparduoti sandėlyje turimas prekes.

„Šis išpardavimas susijęs su artėjančiu naujo modelio išleidimu, todėl turime kuo greičiau atsikratyti senų modelių. Kreipkitės dėl pardavimo ir sulaukite el. paspirtuko per 5–7 darbo dienas“, – nurodė apsimetėliai.

„Labdaringas“ pasiūlymas / Ekrano nuotrauka

Nepaisant to, kad netikro feisbuko puslapio įraše skelbiama apie elektrinių paspirtukų išpardavimą, įrašą iliustruojanti nuotrauka tiesiogiai prasilenkia su prieš tai nurodytu parduotuvės pasiūlymu. Prekės kortelėje elektrinis paspirtukas pavadintas elektriniu motoroleriu, kurio vertė be nuolaidos siekia 379 eurus, o su nuolaida – 9,99 euro.

Be kita ko, visi kiti iki šiol „Senukų“ feisbuko puslapyje pasirodę įrašai publikuoti ne anksčiau ar vėliau, o būtent rugpjūčio 12-ąją. Tądien taip pat paskelbtas įrašas, kuriuo siūloma kuo greičiau apsilankyti „Senukų“ fizinėse parduotuvėse ir įsigyti turistinių bei lauko baldų su iki 60 proc. nuolaida.

„Greičiauuu, dabar vyksta WOW išpardavimas! Iki rugpjūčio 5 d. SENUKŲ fizinėse parduotuvėse turistiniams ir lauko baldams net iki –60 proc. Neuždelsk, nes prekių kiekis ribotas!“ – nurodama įraše.

Taip pat tą pačią dieną paskelbti du konkursai „Kärcher“ buitinei technikai, statybiniam dulkių siurbliui ir langų valytuvui laimėti. Pats pirmasis puslapyje pasirodęs įrašas – visai ne pranešimas apie išpardavimą ar nuolaidas, o katino nuotrauka.

Susigundžiusių netrūksta

Nors klaidos, kiti neatitikimai rodo, kad įrašuose skelbiama netiesa, įrašo apie elektrinius paspirtukus komentarų skiltyje „susidomėjusiųjų“ ir „besigiriančių savo pirkiniais“ netrūksta. Didžioji dalis komentarų autorių – užsieniečiai, įrašą komentuojantys ne anglų ar kitomis kalbomis, o lietuviškai. Taip pat įrašo apie „labdaringą“ išpardavimą komentarų skiltyje gausu paspirtukų nuotraukų, kurios tarsi turėtų patvirtinti, kad išpardavimas realus.

Alfa.lt kalbintas kibernetinio saugumo konsultacijų, paslaugų ir technologijų įmonės „NRD Cyber Security“ direktorius Vilius Benetis sako, kad internetiniai sukčiai sumanė pasinaudoti „Senukų“ prekės ženklu tikrai neatsitiktinai. Jo teigimu, parduotuvių tinklo auditorija itin plati – pasiūlymai aktualūs įvairaus amžiaus žmonėms. Taip pat, kaip teigia V. Benetis, sukčiams nebuvo sudėtinga pasinaudoti „Senukų“ prekės ženklu, nes parduotuvių tinklas dažnai siūlo prekes su didelėmis nuolaidomis.

Anot „Swedbank“ informacinės saugos vadovės Žygedos Augonės, netikri prekių skelbimai socialiniuose tinkluose ar nuorodos į suklastotas interneto parduotuves su itin pigiomis prekėmis – kone dažniausiai naudojamas sukčių triukas pinigams išvilioti. Jos teigimu, natūralu, kad pirkėjams visada norisi patinkantį daiktą įsigyti su kuo didesne nuolaida.

„Bet turbūt daugelis suprantame, kad 80 ar 90 proc. siekiančios nuolaidos realybėje neegzistuoja“, – atkreipė dėmesį ji ir pridūrė, kad, paskelbus itin didelę nuolaidą, žmonės skuba pasinaudoti pasiūlymu ir dėl to net nesusimąsto atidžiau patikrinti informacijos apie prekybininką ar išpardavimą.

Kibernetinio saugumo paslaugas įmonėms siūlančios įmonės „Empla“ direktorė, kibernetinio saugumo ekspertė Vilma Škarnulytė atkreipė dėmesį, kad interneto vartotojų kibernetinis raštingumas vis dar gana žemas, todėl dažnai pasitaiko atvejų, kai žmonės užkimba ant sukčių jauko.

„Žinomi vardai kelia pasitikėjimą, todėl apgaulei dažniausiai naudojami bankų, valstybinių institucijų, universitetų, siuntų tarnybų, prekybos tinklų ir kiti patikimi vardai. Kadangi interneto vartotojų kibernetinis raštingumas vis dar ganėtinai žemas, jie susigundę akcijomis užsisako prekes ar paslaugas. Tokie neapgalvoti pirkėjų poelgiai atneša daug žalos įmonei“, – atkreipė dėmesį V. Škarnulyė ir pridūrė, kad šiuo metu interneto platybėse verslas gali prarasti bet kokį savo skaitmeninį turtą.

„Be to, kartu su kiekvienu incidentu įmonė praranda ir dalį savo reputacijos“, – pastebėjo kibernetinio saugumo ekspertė.

Per gerai, kad būtų tiesa

Alfa.lt susisiekus su „Kesko Senukai Lithuania“ atstove spaudai, ji patvirtino, kad įmonė jau ne pirmą kartą susiduria su atvejais, kai neteisėtai naudodami „Senukų“ įmonės vardą sukčiai siūlo netikrus išpardavimus ir tokiu būdu klaidina pirkėjus.

„Nuolat stebime elektroninę erdvę ir apie įtartiną veiką informuojame atsakingas institucijas. Raginame vartotojus išlikti budrius bei nepasitikėti socialinių tinklų paskyrose platinamais pasiūlymais, kurie atrodo „per gerai, kad būtų tiesa“, – komentare, skirtame Alfa.lt, nurodė įmonės atstovė spaudai ir pridūrė, kad siekiant užkirsti kelią internetinių sukčių piktiems kėslams apie atvejį pranešta bendrovei „Metai“ ir Lietuvos policijai.

Remiantis „Kesko Senukų“ pateikiamais duomenimis, visą informaciją apie galiojančias akcijas ir specialius pasiūlymus galima rasti „Senukų“ tiek fizinėse, tiek ir elektroninėje parduotuvėse (nuoroda).

Siekiant išvengti internetinių sukčių spąstų, „Kesko Senukai“ taip pat rekomenduoja imtis papildomų atsargumo priemonių:

  • Sekite tiktai oficialias „Senukų“ socialinių tinklų paskyras.
  • Nesidalykite jokia asmenine informacija su abejotinomis paskyromis: „Senukai“ niekada per socialinius tinklus neprašys vartotojų asmeninių duomenų.
  • Jei pastebėjote įtartinus veiksmus ar susidūrėte su sukčiais, kurie naudojasi „Senukų“ vardu, nedelsdami informuokite įmonę.