PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 18 d. 13:45

Indijos premjeras N. Modi vėl lankysis Rusijoje, dalyvaus BRICS šalių lyderių susitikime

Pasaulis

Narendra Modi / Scanpix

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA.LT


324679

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi dalyvaus šį mėnesį Rusijoje vyksiančiame BRICS viršūnių susitikime, penktadienį pranešė Naujasis Delis. Prieš kelias savaites jo draugiškas apsikabinimas su prezidentu Vladimiru Putinu sulaukė Ukrainos pasmerkimo.

N. Modi vyriausybė nuo seno palaiko ryšius su Maskva, nors Indija mezga glaudesnę partnerystę saugumo srityje su Vašingtonu ir kitomis Vakarų sąjungininkėmis. Siekdamas išlaikyti pusiausvyrą, Naujasis Delis vengia pasmerkti Rusijos karą Ukrainoje, siūlo save kaip tarpininką siekiant taika užbaigti konfliktą.

Indijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad N. Modi atvyks į Rusiją dalyvauti viršūnių susitikime Kazanėje prie Volgos upės spalio 22 ir 23 dienomis. Tai bus antrasis šiais metais N. Modi vizitas Rusijoje, pastarąjį kartą jis Maskvoje lankėsi liepą, šiltai apsikabino su V. Putinu. Tą akimirką Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino „didžiuliu smūgiu taikai“. Indijos premjero vizitas Maskvoje sutapo su Rusijos antskrydžiais Ukrainoje, per juos žuvo daugiau nei trys dešimtys žmonių, smūgis į vaikų ligoninę Kyjive sukėlė visuotinį pasipiktinimą. Kitą mėnesį N. Modi atvyko į Kyjivą, lenkė ukrainiečius į taiką sakydamas, kad „jokios problemos neturėtų būti sprendžiamos mūšio lauke“.

Rusija yra gyvybiškai svarbi pigios naftos ir ginklų tiekėja Indijai, tačiau Maskvos izoliacija nuo Vakarų ir stiprėjantys ryšiai su Pekinu paveikė ir partnerystę su Naujuoju Deliu. Ukrainos karas privertė Indiją ieškoti kitų ginklų šaltinių, tačiau šalis tapo svarbiausia Rusijos naftos pirkėja ir jos eksporto rinka. Taip Indija sutaupo milijardus dolerių ir drauge didina Maskvos karo iždą.

Pastaruoju metu abiejų šalių santykius paveikė kaltinimai, kad Indijos piliečiai apgaule įtraukiami į karą Ukrainoje.