PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 8 d. 12:54

Indijos premjeras N. Modi atvyksta į Rusiją

Pasaulis

Indijos vėliava. Pixabay.com nuotr.

BNS.Šaltinis: BNS


308300

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi pirmadienį turi atvykti į Rusiją, jam stengiantis išlaikyti ilgamečius santykius su Maskva ir užmegzti glaudesnius saugumo ryšius su Vakarais.

Šis vizitas N. Modi, praėjusį mėnesį pradėjusiam trečiąją kadenciją daugiausiai gyventojų turinčios pasaulio šalies vadovo poste, yra pirmasis į Rusiją po to, kai ši pradėjo savo invaziją į Ukrainą.

„Tikiuosi su draugu [Rusijos] prezidentu Vladimiru Putinu apžvelgti visus dvišalio bendradarbiavimo aspektus ir pasidalyti nuomonėmis įvairiais regioniniais ir pasauliniais klausimais“, – sakoma N. Modi pareiškime.

„Siekiame prisidėti prie taikaus ir stabilaus regiono kūrimo“, – priduriama jame.

Maskva tebėra viena pagrindinių pigios naftos ir ginklų tiekėjų Indijai, tačiau Kremliaus izoliacija Vakarų pasaulyje ir draugystė su Pekinu paveikė nuo seno nusistovėjusią partnerystę su Naujuoju Deliu.

Pastaraisiais metais Vakarų valstybės taip pat puoselėja ryšius su Indija, kuri joms yra tarsi apsauga nuo Kinijos ir jos didėjančios įtakos Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, ir spaudžia ją atsiriboti nuo Rusijos.

N. Modi ankstesnį kartą Rusijoje lankėsi 2019 metais, o po dvejų metų, likus kelioms savaitėms iki Rusijos pajėgų įsiveržimo į Ukrainą, priėmė V. Putiną Naujajame Delyje.

Indija vengia aiškiai pasmerkti Rusiją ir susilaiko nuo palaikymo Maskvą smerkiančioms Jungtinių Tautų rezoliucijoms.

Tačiau Rusijos kova Ukrainoje Indijai turėjo ir žmogiškųjų aukų.

Vasarį Naujasis Delis pareiškė spaudžiantis Kremlių išsiųsti namo Indijos piliečius, užsiregistravusius, kaip nurodoma, pagalbiniams darbams Rusijos kariuomenėje, po to, kai buvo pranešta, kad kai kurie jų žuvo kare Ukrainoje.

Nerimą kelia ir stiprėjantys Maskvos ryšiai su Kinija.

Vašingtonas ir Europos Sąjunga kaltina Kiniją pardavinėjant Maskvai komponentus ir įrangą, kurie sustiprino Rusijos karinę pramonę. Pekinas šiuos kaltinimus atkakliai neigia.

Kinija ir Indija yra varžovės, konkuruojančios dėl strateginės įtakos visoje Pietų Azijoje.

Indija kartu su JAV, Japonija ir Australija priklauso vadinamojo Ketverto (angl. The Quad) grupei, kuri pasisako prieš didėjantį Kinijos aktyvumą Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.

Nafta ir ginklai

Naujasis Delis ir Kremlius palaiko glaudžius santykius nuo Šaltojo karo laikų, be to, Rusija ilgą laiką buvo Indijos didžiausia ginklų tiekėja.

Tačiau karas Ukrainoje apretino Rusijos ginklų atsargas, todėl Indija buvo priversta ieškoti kitų šaltinių, įskaitant savo gynybos pramonės plėtrą.

Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto duomenimis, pastaraisiais metais Rusijos dalis Indijos ginklų importe gerokai sumažėjo.

Tuo pat metu Indija tapo svarbia rusiškos naftos pirkėja, suteikdama Maskvai labai reikalingą eksporto rinką po to, kai ji buvo atkirsta nuo tradicinių pirkėjų Europoje.

Tai iš esmės pakeitė ryšius energetikos srityje, Indijai sutaupant milijardus dolerių (eurų), o Maskvai papildant karo reikmėms skirtą iždą.

Remiantis Energijos ir švaraus oro tyrimų centro surinktais žaliavų stebėjimo mėnesiniais duomenimis, Indijos rusiškos naftos importas gegužę padidėjo 8 proc. ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 2023 metų liepos.

Tačiau dėl to Indijos prekybos su Rusija deficitas praėjusiais finansiniais metais išaugo iki kiek daugiau nei 57 mlrd. dolerių (52,58 mlrd. eurų).

Iš Rusijos N. Modi vyks į Vieną – tai bus pirmasis Indijos lyderio vizitas Austrijos sostinėje nuo tada, kai 1983 metais ten apsilankė Indira Gandhi.