PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 22 d. 10:34

Indija skelbia susitarusi su Kinija dėl patruliavimo ginčijamose pasienio zonose

Pasaulis

Indija / Pixabay

BNSŠaltinis: BNS.LT


325172

Indija pirmadienį paskelbė susitarusi su kaimyne Kinija dėl kariškių patruliavimo ginčijamose pasienio zonose, siekiant išspręsti klausimus, iškilusius dėl abiejų šalių kariuomenių susidūrimo 2020 metais.

Pranešimas pasirodė diena prieš numatomą Indijos ministro pirmininko Narendros Modi (Narendros Modžio) dalyvavimą BRICS šalių viršūnių susitikime Rusijoje, kuriame taip pat turi dalyvauti Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (SI Dzinpingas).

Kinija ir Indija – daugiausiai gyventojų turinčios valstybės – labai konkuruoja tarpusavyje ir reguliariai apkaltina viena kitą bandymais užgrobti teritorijų prie jų neoficialios sienos, vadinamos Faktinės kontrolės linija.

Po 2020 metų susišaudymo prie sienos, kai žuvo mažiausiai 20 indų ir keturi kinų kariai, abi šalys atitraukė dešimtis tūkstančių karių ir sutarė nesiųsti patrulių į Faktinės kontrolės liniją – siaurą šalis skiriantį ruožą.

„Pastarąsias kelias savaites Indijos ir Kinijos diplomatiniai ir kariškių derybininkai palaikė glaudų ryšį“, – reporteriams sakė Indijos užsienio reikalų sekretorius Vikramas Misri (Vikramas Misris).

Pasak jo, po šių diskusijų pasiektas susitarimas dėl patruliavimo tvarkos prie Faktinės kontrolės linijos Indijos ir Kinijos pasienio rajonuose, todėl buvo galima atsitraukti ir galiausiai išspręsti problemas, kilusias šiuose rajonuose 2020 metais.

Indija nepatikliai žiūri į savo šiaurinę kaimynę, o ginčai dėl šalių 3 500 km ilgio sienos nuolat kelia įtampą.

Kinija reiškia pretenzijas į visą Indijos šiaurės rytinę Arunačal Pradešo valstiją, laikydama ją Tibeto dalimi. Abi šalys 1962 metais kariavo prie sienos.

Kinija ir Indija taip pat nuožmiai varžosi dėl didesnės strateginės įtakos Pietų Azijoje.