PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2021 m. Lapkričio 14 d. 09:28

Im­bie­ras – ne tik ar­ba­tai

Lietuva

(Jcomp nuotr.)

Monika ŠlekonytėŠaltinis: Etaplius.lt


193827

Žvar­būs orai ska­ti­na rink­tis so­tes­nius pa­tie­ka­lus, ger­ti dau­giau karš­tų­jų gė­ri­mų ir pa­si­rū­pin­ti or­ga­niz­mo stip­ri­ni­mu. Im­bie­ras bei cit­ri­na ne tik pa­de­da at­ras­ti nau­jų sko­nių, bet ir pri­si­de­da prie imu­ni­te­to stip­ri­ni­mo.
 

Imbieras Indijoje ir Kinijoje vartojamas kaip prieskonis jau daugiau nei 5 tūkst. metų. Jis vertinamas ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir dėl naudingųjų savybių – garsėja poveikiu virškinimo sistemai, padeda įveikti ir pykinimą ar vėmimą. Kadangi turi daug antioksidantų, imbieras saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Galiausiai imbieras turi ir afrodiziako savybių.

Imbieras turi C, A ir E bei daug B grupės vitaminų, taip pat kalcio, magnio, natrio, cinko bei geležies. Imbieras pasižymi ir žvalinančiomis savybėmis, padeda veiksmingai kovoti su nuovargiu.

Geriausia rinktis šviesiai rudos spalvos imbiero šaknį. Jo minkštimas turi būti šviesiai geltonas, sultingas ir labai kvapnus. Šviežias imbieras gali būti laikomas šaldytuve keletą savaičių. Tačiau geriau jo nedėti į daržovių stalčių, nes jame esanti drėgmė gali pakenkti. Sausą imbierą galima laikyti hermetiškame inde vėsioje vietoje, apsaugotoje nuo šviesos. Taip pat galite jį užšaldyti ir išimti gabalėlį prieš dedant į patiekalus.

Imbieras valgomas šviežias arba džiovintas ir sumaltas į miltelius. Šviežią jį galima sutarkuoti ar supjaustyti ir pagardinti sriubas, žuvies patiekalus, karį. Imbieru kasdienę mitybą taip pat nesunkiai praturtinsite, jei rinksitės įvairius patiekalus, pagardintus būtent šiuo prieskoniu.

Trinta burokėlių sriuba su imbieru

Jums reikės:

  • 600 g burokėlių
  • 200 g bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 nedidelio gabalėlio imbiero
  • 1 šaukšto aliejaus
  • druskos
  • pipirų
  • 560 ml vandens
  • 150 g grietinės

Gaminimas:

Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Bulves ir svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite.

Jei namuose yra įvairių puodų rinkinys, pasirinkite vidutinio dydžio, didesnį puodą. Puode įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, jame apkepkite daržoves ir imbierą apie 3 min., pagardinkite druska ir pipirais, tada įpilkite 500 ml vandens.

Virkite, kol suminkštės, ant vidutinės ugnies. Tuomet sutrinkite smulkintuvu. Sriubą patiekite su grietine. Skanaus!

Azijietiški makaronai su imbieru ir daržovėmis

Jums reikės:

  • 1 brokolio
  • 1 morkos
  • 1 paprikos
  • 1 aitriosios paprikos
  • 20 g imbiero
  • 2 šaukštų rapsų aliejaus
  • 2 arbatinių šaukštelių kario miltelių
  • 375 g azijietiškų makaronų
  • 3 šaukštų sojos padažo
  • 2 šaukštų žemės riešutų sviesto
  • 1 žaliosios citrinos
  • 2 šaukštų skrudintų žemės riešutų

Gaminimas:

Brokolius padalykite į žiedynus. Nulupkite morkas ir supjaustykite griežinėliais. Nulupkite papriką ir aitriąją papriką, supjaustykite kubeliais. Nulupkite imbiero žievelę, šaknį smulkiai supjaustykite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite imbierą, morkas, brokolius ir trumpai patroškinkite. Suberkite kario miltelius. Supilkite 1,2 litro vandens ir leiskite viskam virti apie 5 min.

Sudėkite makaronus, sojų padažą, žemės riešutų sviestą ir virkite apie
2 min. Puodą nukelkite nuo ugnies, suberkite papriką ir aitriąją papriką. Ant viršaus paskleiskite žemės riešutus ir patiekite su žaliosios citrinos skiltelėmis.

Pranešimas spaudai