PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 12 d. 11:39

Ilguvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios šventoriuje pagerbtos dvi iškilios Kriūkų krašto asmenybės

Šakiai

Šakių rajono savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Šakių rajono savivaldybė


304460

Birželio 8-ąją Ilguvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios šventoriuje pagerbtos dvi iškilios Kriūkų krašto asmenybės – Albinas Vaičiūnas ir Zigmas Martinkevičius. Jų vardai buvo įamžinti skulptoriaus Vido Cikanos kurtame paminkle, greta kitų 15 ne mažiau svarbių ir pagarbos nusipelniusių asmenybių.

Albinas Vaičiūnas – Šakių rajono garbės pilietis, Vilniaus zanavykų bendrijos vienas iš steigėjų ir ilgametis jos pirmininkas, žymus kultūros istorikas, literatūros tyrinėtojas, kritikas, biografas, visuomenininkas, kraštotyrininkas ir politinis kalinys. Jis buvo ne tik didelės inteligencijos ir erudicijos žmogus, bet ir ypatingai aktyvus visuomenės veikėjas, palikęs gilų pėdsaką Lietuvos kultūros ir mokslo istorijoje.

Šių metų birželio 8-ąją taip pat buvo minimos pirmosios A. Vaičiūno mirties metinės, tad pagarba jam buvo atiduota ir aplankant jo amžinojo poilsio vietą.

Kitas įamžintas asmuo – Zigmas Martinkevičius. Ilgametis Kriūkų krašto vadovas, kuris šiam kraštui vadovavo net 36 metus. Jis ėjo įvairias vadovaujančias pareigas: buvo pirmininkas, viršaitis, seniūnas. Jo veikla buvo ypač reikšminga ir paliko ryškų pėdsaką Kriūkų krašto istorijoje.

Pagerbimo ceremonijos metu susirinkusieji dalijosi prisiminimais apie šių dviejų iškilių asmenybių indėlį į krašto kultūrą ir visuomeninį gyvenimą. Šventoriuje skambėjo kalbos, buvo uždegtos žvakės ir padėta gėlių.


Foto galerija: