REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sportas2024 m. Birželio 2 d. 17:12

Iki sportui reikšmingos tarptautinės konvencijos ratifikavimo Seime liko vienas balsavimas

Lietuva

CEV „Tautų taurės“ turnyras Vilniuje. Josvydo Elinsko / ELTA nuotr.

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


303217

Seime skinasi kelią Eu­ro­pos Ta­ry­bos kon­ven­ci­jos dėl ma­ni­pu­lia­vi­mo spor­to var­žy­bo­mis ra­ti­fi­ka­vimas.

Šis dokumentas praėjusį ketvirtadienį parlamente įveikė svarstymo stadiją. Iki jo ratifikavimo liko tik vienas žingsnis. Ratifikavusi konvenciją, Lietuva teisiškai užbaigtų tarptautinio dokumento integravimą į nacionalinę teisę ir deklaruotų siekį kovoti su manipuliavimu sporte.

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos narys Andrius Kupčinskas mano, kad ge­riau vė­liau ne­gu nie­ka­da ratifikuoti šį dokumentą, kuris žinomas, kaip Mako­li­no kon­ven­ci­ja.

„Tenka apgailestauti, kad iki šiol ne­sa­me jos ra­ti­fi­ka­vę. Ga­lė­jo­me tą pa­da­ry­ti praeitą ka­den­ci­ją. Ge­rai, kad, at­ro­do, su­spė­si­me bent šią ka­den­ci­ją tai pa­da­ry­ti. Jei­gu žiū­rė­tu­me pa­sau­lio mas­tu, ypač su­tar­to­se la­žy­bo­se, ku­rio­se da­ly­vau­ja ir pa­tys spor­ti­nin­kai, ban­dan­tys nu­lem­ti spor­to re­zul­ta­tus, su­ka­si mi­li­jar­dai. Kol kas dau­giau­sia sie­kia­ma tą pa­ža­bo­ti Eu­ro­po­je ir Jung­ti­nė­se Ame­ri­kos Vals­ti­jo­se“, – praėjusį ketvirtadienį iš Seimo tribūnos sakė A. Kupčinskas.

Ragindamas palaikyti konvenciją jis teigė, kad ma­ni­pu­lia­vi­mas spor­to var­žy­bo­mis, pa­čių spor­ti­nin­kų ir jų ar­ti­mų­jų da­ly­va­vi­mas pri­lygs­ta do­pin­gui.

„Ti­kiuo­si, kad po kon­ven­ci­jos ra­ti­fi­ka­vi­mo at­si­ras įran­kių, kurie at­si­durs Spor­to įsta­ty­me ir mes ga­lė­si­me ro­dy­ti ly­de­rys­tę ir šio­je sri­ty­je“, – tvirtino politikas.

Seimo narys Emanuelis Zingeris pridūrė, kad per Lie­tu­vos pir­mi­nin­ka­vi­mą Eu­ro­pos Ta­ry­bai ši kon­ven­ci­ja pa­skelb­ta vie­na iš pri­ori­te­ti­nių.

„To­dėl vi­sos Lietuvos de­le­ga­ci­jos var­du pra­šy­čiau pa­lai­ky­ti šį vie­ną iš Lie­tu­vos vals­ty­bės pri­ori­te­tų mums pir­mi­nin­kau­jant. Bū­tų la­bai gra­žu pa­ro­dy­ti vi­suo­ti­nę mū­sų Sei­mo pa­ra­mą la­bai svar­biai Eu­ro­pos Ta­ry­bos ini­cia­ty­vai fak­tiš­kai už­draus­ti ar­ba ban­dy­ti su­ma­žin­ti ma­ni­pu­lia­vi­mą to­kio­je švie­sio­je sri­ty­je kaip spor­tas“, – sakė E. Zingeris.

Už šio dokumento ratifikavimą svarstymo stadijoje bal­sa­vo 91 Seimo narys, prieš ne­bu­vo, su­si­lai­kė 1.

Ratifikavus konvenciją Lietuva prisijungtų prie Europos ir pasaulio kovos su manipuliavimu sporto varžybomis

Gegužės pradžioje pateikdama Seimui konvenciją ratifikavimui Švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Aistė Zedelytė-Kaminskė sakė, kad ma­ni­pu­lia­vi­mas spor­to var­žy­bo­mis – tai vie­na di­džiau­sių grės­mių šian­die­ni­niam spor­tui. Pasak jos, ši­ pro­ble­ma ak­tu­a­li ir Lie­tu­vo­je.

„Nuo 2023 me­tų rug­sė­jo tu­ri­me gau­tus še­šis pra­ne­ši­mus apie ga­li­mai su­tar­tas var­žy­bas. Įžvel­gia­me, kad šian­die­ni­nis re­gu­lia­vi­mas sto­ko­ja nuo­sek­laus tar­pins­ti­tu­ci­nio ben­dra­dar­bia­vi­mo, ne­tu­ri­me vie­nos kei­ti­mo­si in­for­ma­ci­ja plat­for­mos, nė­ra ben­drų tei­siš­kai api­brėž­tų pro­ce­dū­rų ir aiš­kaus ins­ti­tu­ci­jų vei­ki­mo me­cha­niz­mo“, – iš Seimo tribūnos sakė viceministrė.

Konvencija – minimalių tarptautinių standartų rinkinys, kovojant su manipuliavimu sporto varžybų eiga ar rezultatais, kurių skaičius toliau auga visame pasaulyje.

Joje didžiausias dėmesys skiriamas tarptautiniam bendradarbiavimui ir prevencijai, keitimuisi informacija, teisėsaugos institucijų bendradarbiavimui, atsakomybei ir sankcijoms. Tikimasi, kad ratifikavus konvenciją Lietuva galės efektyviau bendradarbiauti tarptautiniu mastu su organizacijomis, veikiančiomis šioje srityje.

Europos Tarybos konvencija dėl manipuliavimo sporto varžybomis priimta 2014 m. rugsėjo 18 d. Makoline. Konvencijos rengime dalyvavo 42 valstybių atstovai iš Europos Tarybos narių ir stebėtojų.

Konvencija įsigaliojo 2019 m. rugsėjo 1 d., kai ją ratifikavo 5 šalys. Šiuo metu Konvenciją jau ratifikavo 9 šalys ir, Europos Tarybos Konvencijos sekretoriato duomenimis, planuoja ratifikuoti Belgija, Ispanija, Olandija, Švedija, Airija ir Rumunija.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA