PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 9 d. 11:03

Ignalinos sveikatos įstaigoje pradėtas naudoti šiuolaikiškas širdies ir kraujagyslių tyrimo ultragarsinės diagnostikos prietaisas

Ignalina

Iš kairės: gydytoja kardiologė Daiva Koverovienė, Ignalinos r. savivaldybės sveikatos centro  direktoriaus pavaduotoja medicinai Violeta Dilienė ir bendrosios praktikos slaugytoja Jurana Rukšėnaitė. Linos Kovalevskienės nuotr.

EtapliusŠaltinis: VšĮ Ignalinos rajono savivaldybės sveikatos centras ir Savivaldybės administracij


313410

Jau beveik mėnuo Ignalinos rajono savivaldybės sveikatos centro gydytoja kardiologė Daiva Koverovienė konsultuoja pacientus, naudodama šiuolaikišką širdies ir kraujagyslių tyrimams skirtą ultragarsinės diagnostikos prietaisą „GE Healthcare VIVID T9“, kuris nuo anksčiau turėto skiriasi 19-kos metų technologijų pasiekimais.

Ignalinos rajono savivaldybės administracijai organizuojant viešuosius pirkimus šis prietaisas įsigytas už 54 994,5 Eur su PVM (taip pat įvykdyti pirkimai ir pasirašytos sutartys dėl ilgalaikio EKG registravimo įrenginio su programine įranga – 7.078,50 Eur su PVM, Veloergonometrijos sistemos – 17.061,00 Eur su PVM, elektrokardiografo – 2 418,79 Eur su PVM).

Šiuo metu gydytoja kardiologė Daiva Koverovienė visą darbo laiką skiria pacientų konsultavimui. Jei anksčiau kardiologo konsultacijos laukimo eilė buvo apie 1–1,5 mėn., tai dabar praktiškai nėra eilės. Konsultacija skiriama po 3–5 dienų. Pacientai atvyksta ne tik iš gretimų savivaldybių (Zarasų, Utenos, Visagino bei Švenčionių), bet ir iš tolimesnių Lietuvos regionų. Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje yra nemažai pacientų, kuriems galima visa apimtimi teikti ir II lygio gydytojų konsultantų paslaugas, taip pat ir kardiologo.

Širdies echoskopija, kas tai?

Tai širdies tyrimas, kurio metu yra vertinama širdies vožtuvų būklė, raumens susitraukimo jėga, širdies ertmių dydžiai ir raumens pokyčiai. Tyrimas yra visiškai neskausmingas, greitas ir labai informatyvus. Jis parodo širdies anatominius pakitimus, funkcijos ypatumus, raumens susitraukimo jėgą, parodo tam tikras širdies būkles ir galimybes, sutrikimus, ydas. Galima nustatyti, ar pacientui yra buvęs miokardo infarktas, taip pat gydytojas gali pastebėti aneurizmas, auglius, skysčio perteklių ar stygių perikarde. Šio tyrimo reikšmė yra itin didelė, nes jis suteikia gydymui svarbios informacijos.

Kada rekomenduojamas tyrimas?

Iš tikrųjų rekomenduojama profilaktiškai kardioechoskopiją atlikti kiekvienam, net ir neturint nusiskundimų bei gerai jaučiantis, ypač tiems, kurie susiduria su tokiais rizikos veiksniais kaip rūkymas, alkoholio vartojimas, aukštas kraujo spaudimas, antsvoris, genetinis polinkis į širdies ligas. Dėl tyrimo reikia pasitarti su savo šeimos gydytoju ir gauti siuntimą. Neturint siuntimo, galima atlikti mokamą tyrimą. Remiantis bendromis rekomendacijomis, profilaktiškai širdies kardioechoskopija yra rekomenduojama kartą per metus.