PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 15 d. 13:12

Ignalinos atominėje elektrinėje išmontuota 72 tūkst. tonų įrangos

Visaginas

EtapliusŠaltinis: ELTA


301264

Vykdant Ignalinos atominės elektrinės (IAE) eksploatavimo nutraukimą, nuo 2010-ųjų iki šių metų gegužės mėnesio iš viso išmontuota apie 40 proc. arba daugiau nei 72 tūkst. tonų jėgainės įrangos.

Skelbiama, kad per pirmuosius keturis šių metų mėnesius išmontuota 1 446 tonų, o iš viso per šiuos metus planuojama išmontuoti dar 5 500 tonų įrangos. Iki jėgainės eksploatavimo nutraukimo pabaigos liko išmontuoti apie 107 tūkst. tonų įrangos.

Pasak IAE veiklos planavimo skyriaus vadovo Valdo Ledzinsko, planuodama taikyti pažangias atliekų tvarkymo technologijas, įmonė sieks maksimaliai sumažinti radioaktyviųjų atliekų kiekį. Ilgalaikėje perspektyvoje planuojama išvalyti ne mažiau 75 proc. išmontavimo radioaktyviųjų atliekų ir 95 proc. griovimo darbų metu susidariusių gelžbetonio atliekų.

„Jėgainės eksploatavimo nutraukimo procese sieksime išvalyti kiek įmanoma didesnį kiekį susidarančių atliekų nuo radioaktyvaus užterštumo ir grąžinti jas jau kaip antrines žaliavos. Radioaktyviosios atliekos, kurios negali būti išvalytos iki nekontroliuojamų lygių, turi būti saugiai ir galutinai sutvarkytos, padedant jas į specialius atliekynus“, – pranešime teigė V. Ledzinskas.

Šiuo metu abiejuose reaktoriuose ir išlaikymo baseinuose panaudoto branduolinio kuro jau nebėra. Jis sudėtas į specialius konteinerius ir patalpintas IAE teritorijoje esančiose dviejose laikinose saugyklose, kuriose bus saugomas iki giluminio atliekyno įrengimo.

Numatoma, kad giluminiame atliekyne bus galutinai sutvarkyta per 2,4 tūkst. tonų panaudoto branduolinio kuro ir apie 10 tūkst. tonų grafito bei kitų ilgaamžių radioaktyviųjų atliekų.