Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik nuotr.
EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“
Prancūziškas apverstas kriaušių pyragas „Tarte Tatin“
Tešlai reikės:
Kriaušių įdarui reikės:
Patiekimui reikės:
Paruošimas:
Miltus sumaišykite su druska. Įmaišykite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Rankomis iš masės formuokite stambius trupinius. Įpilkite kelis šaukštus ledinio vandens, įmaišykite ir suspauskite rankomis. Jei tešla sukimba, formuokite rutulį. Jei ne, įpilkite dar šaukštą vandens, kad tešla lengvai suliptų. Uždenkite ir dėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
Kriaušes nulupkite, išimkite sėklas ir kotelius. Dvi kriaušes perpjaukite išilgai į ketvirčius, o vieną supjaustykite šiek tiek plonesnėmis riekelėmis, kad būtų patogiau išdėlioti keptuvėje.
Orkaitei tinkamoje keptuvėje ištirpdykite sviestą ir į jį pilkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinės arba žemesnės ugnies, kol cukrus pradės tirpti ir virsti į karamelę. Jokiu būdu nemaišykite, verčiau retkarčiais keptuvę švelniai pavartykite, kol cukrus visiškai ištirps. Stebėkite, kad karamelė nesudegtų, ji neturėtų būti labai tamsi. Jei karamelė pradeda tvirtėti, nesijaudinkite. Sudėkite kriaušes į keptuvę – iš jų išsiskyrusios sultys pamažu karamelę vėl ištirpdys (gali kriaušes pavartyti). Apšlakstykite vanilės ekstraktu ir tarp vaisių sudėkite cinamono lazdeles. Pakaitinkite kelias minutes, prieš uždengiant tešla.
Tešlą iškočiokite į keptuvės dydžio apskritimą. Uždenkite ja kriaušes. Užlenkite tešlos kraštelius į vidų, o pačią tešlą subadykite šakute, kad galėtų ištrūkti garai. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30 min.
Išimkite iš orkaitės ir palikite šiek tiek praaušti. Uždenkite pyragą didele lėkšte ir staigiai, kad neišvarvėtų karamelė, apverskite. Patiekite su vaniliniais ledais ir citrininiu čiobreliu arba riebios grietinės šaukštu – taip, kaip darytų prancūzai.
Plikytos tešlos pyragaičiai su apelsininiu rikotos kremu ir spanguolėmis
Plikytai tešlai reikės:
Rikotos kremui reikės:
Spanguolių uogienei reikės:
Paruošimas:
Prikaistuvyje ištirpdykite vandenį su sviestu, druska ir cukrumi. Suberkite miltus ir, kaitinant ant nedidelės ugnies, nuolat maišykite, kol nebeliks sausų vietų ir tešla sukibs į vientisą masę. Tešlą perkelkite į plaktuvo indą (galima naudoti stacionarų arba rankinį) su antgaliu tešlai ir palikite pravėsti. Pradėkite plakti ir po vieną, kaskart tešlai gerai susimaišius, įmuškite kiaušinius.
Plikytą tešlą perdėkite į konditerinį maišelį su pasirinktu antgaliu. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuokite nedidelius burbuliukus. Pašaukite į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę (be vėjo) ir kepkite 10 min. Sumažinkite karštį iki 180 laipsnių ir kepkite dar maždaug pusvalandį.
Paruoškite kremą. Rikotą išmaišykite su vanile ir tarkuota apelsino žievele. Šaltą grietinėlę išplakite su milteliniu cukrumi iki standumo. Sumaišykite su rikota ir dar kartą išplakite, kad kremas taptų standus. Jei pyragaičius sluoksniuoti planuojate vėliau, kremą laikykite šaldytuve.
Spanguoles sumaišykite su cukrumi ir pakaitinkite, kol susileis. Įmaišykite kukurūzų krakmolą ir dar minutę pakaitinkite. Palikite atvėsti.
Sluoksniuokite. Nupjaukite pyragaičio viršų, įspauskite rikotos kremo, su šaukšteliu ant kremo į vidurį įdėkite truputį spanguolių uogienės ir uždenkite nupjautu plikytos tešlos viršumi. Kartokite, kol sunaudosite visą kremą.
Pranešimas spaudai