PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 21 d. 09:21

Į dainų ir šokių šventę karo niokojamos Ukrainos delegacija atvyko su ypatinga padėkos misija

Šiauliai

Z. Ripinskio, A. Januševičiaus, R. Griciūtės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Šiaulių rajono savivaldybė


301824

Šiaulių regiono dainų ir šokių šventėje „Skambantis gyvybės medis“ Šiaulių rajono savivaldybė sulaukė ypatingų svečių – karo alinamos Ukrainos Dolynos miesto savivaldybės mero Ivan Dyriv vadovaujamos delegacijos.

Ukrainiečiai į Dainų ir šokių šventę atvyko ne tik su koncertine programa, bet ir su ypatinga padėka už tai, kad pirmomis karo savaitėmis būtent Šiaulių rajono savivaldybė organizavo daugiau, nei 100 tūkst. Eur humanitarinės paramos krovinį į Dolynos savivaldybę, Ukrainos vaikams surengė stovyklą, o neseniai Šiaulių rajono savivaldybės tarybos pritarimu skirta dar 50 tūkst. Eur parama šiai Ukrainos savivaldybei – pinigai jau pasiekė savivaldybės sąskaitą ir yra naudojami pagalbai kare.

Dolynos miesto savivaldybės delegacija šiltai bendravo su Savivaldybės vadovais, tarybos nariais, dalyvavo keliuose Šiaulių regiono dainų ir šokių šventės renginiuose, keliavo po Šiaulių rajono ir kaimynines savivaldybes. Gegužės 17 d. Dolynos miesto meras ir delegacija dalyvavo Dainų ir šokių šventės atidarymo renginyje, bendravo su Šiaulių rajono savivaldybės meru Česlovu Greičiumi, vicemeru Eimantu Kirkučiu, administracijos direktoriumi Gipoldu Karkleliu, Savivaldybės tarybos nariais, Šiaulių regiono savivaldybių vadovais, šventės svečiais. O gegužės 18 d. Daugėlių pušyne stebėjo šventinę programą, kur koncertavo ir Ukrainos jaunimas.

Dolynos savivaldybės meras Ivan Dyriv atvyko su simbolinėmis dovanomis – šaudmenų, kuriais buvo ginama Ukrainos žemė, gilzėmis. Tokios gilzės įteiktos Šiaulių rajono savivaldybei ir ūkininkui Česlovui Vytautui Karbauskiui, su kuriuo būtinai asmeniškai susitikti pageidavo Dolynos meras Ivan Dyriv. Jis susijaudinęs pasakojo, kad Dolynos savivaldybė turi daug bendradarbiavimo sutarčių su įvairiomis savivaldybėmis, tačiau prasidėjus karui 2022 metų vasarį būtent Šiaulių rajono savivaldybė ir ūkininkas Česlovas Vytautas Karbauskis pirmieji ištiesė pagalbos ranką.

Jau 2022 m. kovo 18 dieną į Ukrainos logistikos įmonės vilkiką Šiaulių rajono savivaldybės kieme buvo pakrauta humanitarinė siunta Dolynos miestui, Ivan Frankivsko srityje, Ukrainoje. Vilkike – specialios aprangos ir avalynės, medikamentų, maisto, įvairių priemonių, reikalingų karo sąlygomis, pakrauta daugiau, nei už 100 tūkst. Eur: 50 tūkst. Eur Šiaulių rajono savivaldybės tarybos sprendimu buvo skirta iš rajono biudžeto, 50 tūkst. Eur – iš asmeninių lėšų skyrė ūkininkas Česlovas Vytautas Karbauskis ir 1 tūkst. Eur paskyrė Gruzdžių ambulatorija.

Dolynos miesto meras Ivan Dyriv paprašė, kad būtų palydėtas į susitikimą su ūkininku Česlovu Vytautu Karbauskiu Naisiuose. Ukrainos savivaldybės meras Č. V. Karbauskiui įteikė simbolinę gilzę, o Česlovas Vytautas Karbauskis Dolynos merui – skulptoriaus prof. Stasio Žirgulio sukurtą statulėlę, simbolizuojančią Pergalės deivę Nikę, linkėdamas, kad Ukraina pasiektų pergalę prieš užpuoliką.

„Neįtikėtina buvo, kad kaimyninė tauta gali užpulti Ukrainą. Pirmomis karo dienomis buvo didžiulis noras padėti Ukrainai, todėl kreipiausi į Šiaulių rajono savivaldybę, kad padėtų padėti Ukrainai, nes žinojau, kad Šiaulių rajono savivaldybė turi miestą partnerį Ukrainoje“, – sakė Č. V. Karbauskis. Jis kalbėjo, kad Ukrainos kova dar nebaigta, todėl parama Ukrainos žmonėms labai reikalinga.

Dolynos meras Ivan Dyriv džiaugėsi, kad užsimezgusi Šiaulių rajono ir Dolynos miesto savivaldybių draugystė dalyvaujant projekte „Pasitikėjimo tiltai“ tapo tokia stipti ir prasminga. Meras Ivan Dyriv pasakojo, kad ne tik materialinė parama, bet ir Dolynos miesto vaikų atokvėpis Lietuvoje nuo karo baisumų, yra nuoširdžios draugystės ženklas.

Dolynos meras džiaugėsi, kad jų savivaldybės jaunimas labai norėjo atvykti į dainų šventę. Šventėje dalyvavo ukrainiečių šokėjų kolektyvas ir bandūrisčių ansamblis.

Svečiai iš Ukrainos ne tik dalyvavo koncertinėje Dainų ir šokių šventės programoje, aplankė Naisius, Telšius, Kryžių kalną, bendrovę „Autogedas“.


Foto galerija: