REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 23 d. 11:07

Ignalinos atominės elektrinės vadovo atsakymas į nepasitenkinimą dėl jėgainės pertvarkos į: darbuotojams atlygis nemažės

Ignalina

Linas Baužys. Emilijos Jaksibogaitės, ELTA nuotr.

Ūla KlimaševskaŠaltinis: ELTA


306126

Profsąjungose kilus nepasitenkinimui dėl Seime svarstomos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) pertvarkos į uždarąją akcinę bendrovę (UAB), jėgainės vadovas Linas Baužys akcentuoja, kad pokytis padės skaidrinti įmonės valdymo procesus, o darbuotojų atlyginimų tai niekaip nepaveiks.

„(Seimui priėmus keitimus – ELTA) kitais metais mes tampame uždarąja akcine bendrove – ne akcine bendrove, o uždarąja. Niekas neketina šios įmonės listinguoti, 100 proc. akcijų priklausys valstybei. (...) Tokia pertvarka yra pagrįsta, tai yra skaidriausias ir efektyviausias valdymo būdas – tiek per pinigų grąžą, per kitus dalykus“, – šią savaitę atominėje elektrinėje susirinkusiems žurnalistams sakė L. Baužys.

Pasak jėgainės vadovo, valstybės įmonės veiklos principas paremtas vieno asmens – energetikos ministro – kompetencija, kai pertvarkius įmonę į UAB paskirta nepriklausoma valdyba procesus galėtų valdyti remdamiesi kelių ekspertų kompetencijomis.

„Pačiai įmonei atsiveria galimybės uždirbti papildomai pajamas už parduotą turtą, kurį supjaustome (vykdydami elektrinės išmontavimo darbus – ELTA) – betoną, metalą, (įgytas lėšas – ELTA) galime skirti žmonių ugdymui, vystymui“, – pridūrė L. Baužys.

Atsakydamas į elektrinės profsąjungos išsakomą nerimą dėl galimybės po pertvarkos mažėti darbuotojų atlyginimams, jis pabrėžė, kad pokytis įtakos turi tik jo paties, kaip vadovo, atlygiui, kurį ateityje skirtų nebe energetikos ministras, o nepriklausoma valdyba.

„(Nebebus galimybės – ELTA) pasikeitė politiniai vėjai, ateina naujas ministras – neberandame chemijos ir nusprendžia mane atleisti. Tas pats ir su atlygiu – valdybose būna atlygio skyrimo komitetas, kuris įvertina, kokia yra rinkos kaina, kompetencijos. Atlyginimą nustato nebe vienas žmogus, o valdyba“, – aiškino IAE vadovas.

„Darbuotojams niekas nepasikeičia – yra darbo kodeksas, kuris vienodai visiems (reglamentuoja darbo užmokesčio mokėjimą – ELTA), yra kolektyvinė sutartis, kurią turime ir kuri nesikeičia per dieną. Darbuotojams atlygis, kolektyvinė sutartis ar kiti dalykai tikrai nesikeičia. Žmonės tiesiog buvo vienoje įmonėje, (po pasikeitimo – ELTA) atėjo į tą pačią įmonę, tas pats įmonės kodas“, – teigė L. Baužys.

Kaip pabrėžė ir IAE komunikacijos vadovė Jolita Mažeikienė, šiuo metu jėgainė yra viena paskutiniųjų Lietuvoje, vis dar turinti valstybės įmonės teisinį statusą.

„Dauguma valstybės įmonių jau yra UAB ar AB, likusios vos kelios, kurios nepaisant EBPO (Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija – ELTA) rekomendacijų yra paskutinės (valstybės įmonės – ELTA)“, – tvirtino jėgainės atstovė.

Kaip skelbė Energetikos ministerija, jėgainės pertvarka yra būtina įgyvendinant Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijas, nes tokiu būdu bus geriau valdomos įmonės veiklos rizikos, mažinama galima politinė įtaka įmonės veiklai svarbių sprendimų priėmimui, o pati bendrovė veiks efektyviau.

Nuomonę, kad IAE pertvarka neturės įtakos darbuotojų atlygio pokyčiams, yra išsakęs ir energetikos ministras Dainius Kreivys. Jo teigimu, dabartinė jėgainės teisinė forma yra „praeities statusas“, išlikęs nuo sovietinių laikų.

Visgi nepriklausomos profsąjungos pirmininkė Ilona Nekrošienė tikino, kad jėgainės pertvarkos iniciatyvą galima vertinti kaip siekį elektrinę „privesti prie bankroto“ ir tokiu būdu nevykdyti finansinių įsipareigojimų jėgainės uždarymu užsiimantiems darbuotojams.

Seimas birželį po pateikimo pritarė Ignalinos atominės elektrinės (IAE) pertvarkos į uždarąją akcinę bendrovę (UAB) įstatymų pataisoms, kurios leistų naują teisinį statusą turinčiai jėgainei nemokėti mokesčio už valstybės turto naudojimą patikėjimo teise.

Priėmus įstatymą, iš šio turto negalėtų būti išieškomos į UAB pertvarkytos bendrovės skolos ir kiti mokestiniai įsipareigojimai, taip pat šio turto nebūtų leidžiama įkeisti. Visgi pertvarkytai atominei elektrinei būtų leidžiama patikėjimo teise valdomą turtą nurašyti ar parduoti, o gautas lėšas skirti tolimesniam atominės jėgainės eksploatavimo nutraukimo procesui.

Šiuo metu už atominės jėgainės veiklą yra atsakinga Energetikos ministerija, tvirtinanti Ignalinos atominės elektrinės strategiją, išlaidų sąmatas, nustatanti rodiklius, skirianti bei atšaukianti įmonės generalinį direktorių, nustatanti darbo sutarties su juo sąlygas, renkanti valdybos narius, vertinanti jėgainės valdymo organų veiklą.

Kaip teigiama, pakeitus statusą valstybė išliks vienintele atominės jėgainės akcininke – privačioms įmonėms negalima bus perleisti elektrinės turto, verslas į įmonę negalės investuoti. Todėl, pasak Energetikos ministerijos, priėmus pakeitimus į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą įtraukta bendrovė į privačias rankas pereiti negalėtų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA