PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 23 d. 17:02

I. Vėgėlė apsisprendė dirbti Seime: taikosi į parlamento pirmininko poziciją

Lietuva

Ignas Vėgėlė / Josvydas Elinskas/ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


325549

Su „valstiečiais“ rinkimuose dalyvavęs advokatas Ignas Vėgėlė tikina jau apsisprendęs dirbti parlamente ir neslepia ambicijos užimti Seimo pirmininko postą. Politikas taip pat teigia nesureikšminantis kartais išsiskiriančių jo bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio pozicijų ir leidžia suprasti neatmetantis galimybės lyderiauti „valstiečių“ frakcijai Seime.

„Lyderystės negali paskirti. Lyderystė yra užsitarnaujama, išsikovojama darbu, vizija, mokėjimu išklausyti, mokėjimu girdėti. Ne tik mokėjimu garsiai pasakyti kažką, bet ir gebėjimu sutelkti“, – teigė I. Vėgėlė, komentuodamas R. Karbauskio skeptiškus pasisakymus apie galimybę I. Vėgėlei perimti lyderystę partijoje ir frakcijoje.

„Tai kokia bus lyderystė, kaip ji išryškės, mes pamatysime netrukus. Priklausys, kas praeis į antrą turą iš LVŽS“, – sakė politikas.

Tarp ryškiausių LVŽS sąrašo lyderių I. Vėgėlė taip pat įvardino Dainių Gaižauską bei Valių Ąžuolą.

Anksčiau aiškiai neatsakęs, ar liks dirbti Seime, politikas tikina šiuo metu net nesvarstantis galimybės atsisakyti gauto parlamentaro mandato.

„Gavau tokį didžiulį pasitikėjimą, tai aš žinau, ką noriu daryti Seime, žinau, ką reikia keisti. (...) Tai vienareikšmiškai aš neketinu mesti mandato“, – teigė jis.

I. Vėgėlė taip pat pripažįsta svarstantis apie galimybę užimti Seimo pirmininko postą.

„Partijos taryba dar prieš Seimo rinkimus mane siūlė į Seimo pirmininko poziciją. Aš labai atsargiai sakiau, kad neskubėkime dalintis to, ko dar neturime, nes tai yra toli. Bet tam tikrą lyderystę tiek partija, tiek R. Karbauskis mato ir ją būtina išnaudoti“, – akcentavo jis.

„Aš visą laiką dirbau su įstatymų leidyba tiek advokatūroje, tiek kitur. Tai aš matau save įstatymų leidyboje. (...) O Seimo pirmininkas yra labai įtakingas įstatymų leidyboje“, – teigė politikas.

Tikina sutaręs visose derybose dėl koalicijos dalyvauti kartu su R. Karbauskiu

I. Vėgėlė taip pat teigia, visos derybose dėl galimos būsimos valdančiosios koalicijos sutaręs dalyvauti kartu su R. Karbauskiu.

„Savaime suprantama, kad bet kokios derybos LVŽS sąrašo ar frakcijos vyks kartu – derėsis Ignas Vėgėlė ir Ramūnas Karbauskis“, – teigė su LVŽS į Seimą patekęs politikas.

„Taigi, nei aš galėčiau eiti vienas (derėtis – ELTA), nei jis galėtų“, – akcentavo jis.

Politikas viliasi, kad jo buvimas derybų procese padės sušvelninti ir įtampas tarp R. Karbauskio bei Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderio Sauliaus Skvernelio.

„Aš tikiu, kad mano buvimas derybose minkštins įtampas. Ir, mano supratimu, mes galėsime pasiekti rezultatą“, – vylėsi jis.

Jis tikina ir toliau manąs, kad be jo pagalbos „valstiečiai“ rinkimuose nebūtų surinkę reikiamo procento rinkėjų palaikymo. Tačiau to, kad R. Karbauskis šią situaciją mato visiškai kitaip, politikas teigia nesureikšminantis.

„Tai natūralu, kad kiekvienas turime savo nuomonę, savo vertinimą. Aš įsivertinau – kai aš kalbu, tai kalbu labai pamatuotai ir pasvertai. Nenoriu nieko įžeisti, nenoriu nieko supykdyti, bet faktai man rodo taip. Aš matau mūsų sąrašo padarytų klaidų šiuose rinkimuose ir tokių gana lemtingų, strateginių klaidų. (...) Tai šios klaidos ir lėmė rezultatą“, – sakė konkrečių klaidų įvardinti nepanoręs politikas.

Visgi, pasak I. Vėgėlės, reikšmingų nesutarimų tarp jo ir R. Karbauskio – nėra.

„Trinčių nėra. Esame skirtingi žmonės, skirtingai matome kai kuriuos dalykus, skirtingai matome būdus, kaip tų dalykų pasiekti, bet patį tikslą matome vieningą“, – patikino jis.

Spalio 13 d. įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Suskaičiavus vienmandačių ir daugiamandatės rinkimų apygardų rezultatus, socialdemokratų partija jau užsitikrino 20 vietų parlamente, konservatoriai kol kas pelnė 18, o trečioje vietoje likusi R. Žemaitaičio vedama „Nemuno aušra“ – 15 mandatų. Be to, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ bei Liberalų sąjūdis jau iškovojo po 8 Seimo nario mandatus, tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) – 6.