PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Rugpjūčio 15 d. 12:38

I. Trinkūnaitė: dėl Lietuvos banko ribojimų „Foxpay“ neteko daugiau nei pusės pajamų

Lietuva

Ieva Trinkūnaitė. Karolinos Gudžiūnienės (ELTA)nuotr.

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


314144

Teisėsaugos akiratyje atsidūrusios „Foxpay“ pagrindinė akcininkė Ieva Trinkūnaitė sako, kad dėl Lietuvos banko (LB) pritaikytų ribojimų finansinių technologijų įmonė neteko daugiau nei pusės pajamų.

Taip ji kalbėjo šią savaitę centriniam bankui konstatavus, kad „Foxpay“ nesilaiko nurodymo per „Centrolink“ sistemą vykdyti tik mokėjimus už viešųjų paslaugų teikimą, ir dėl to pritaikius papildomas kontrolės priemones.

Bankas žada tikrinti kiekvieną „Foxpay“ mokėjimo pavedimą, leidžiant vykdyti tik tuos, kurie susiję su paslaugomis viešajam sektoriui pagal viešųjų pirkimų sutartis.

„Turiu pabrėžti, kad dėl šių sprendimų įmonė neteko daugiau nei pusės savo pajamų, o papildoma biurokratija ir administratorius už kurį įmonė turi mokėti apie 30 tūkst. eurų per mėnesį reiškia nuostolį“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime sakė I. Trinkūnaitė.

Naudojimąsi LB valdoma mokėjimų sistema „Centrolink“ centrinis bankas įmonei apribojo birželį, vykdydamas „Foxpay“ patikrinimą. Šį sprendimą įmonė yra apskundusi teismui.

Liepos pradžioje „Foxpay“ patikrinimą baigęs centrinis bankas ėmėsi ir papildomų priemonių: apribojo įmonės veiklą ir paskyrė laikinai ją prižiūrėti audito, apskaitos ir konsultacijų įmonę „Grant Thornton Baltic“.

LB tuomet konstatavo, kad nuo 2022 metų rugsėjo 30 dienos iki šių metų kovo 20 dienos „Foxpay“ veikla ir jos valdymas turėjo „esminių ir reikšmingų trūkumų“.

Vis tik bankas teigia, kad visas procesas – nuo „Foxpay“ patikrinimo pabaigos liepą iki galutinių sprendimų priėmimo – gali užtrukti iki trijų mėnesių.

LB taip pat yra nurodęs įmonei neteikti finansinių paslaugų su I. Trinkūnaite susijusiems bei didesnės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos grupei priskiriamiems klientams.

Be kita ko, šiemet gegužę vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, o birželį ir Vyriausybė pripažino verslininkę neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų, nors 2022 metais po įvairių institucijų patikrinimų Lietuvos bankas I. Trinkūnaitei leido įsigyti „Foxpay“.

„Trumpai tariant, nacionalinio saugumo pažyma įpareigojo mane nusišalinti nuo bet kokio neturtinio „Foxpay“ valdymo, ką aš ir padariau.Taip pat visos su manimi susijusios įmonės nebeturi jokio santykio su „Foxpay“. Mano interesas yra parduoti „Foxpay“, tačiau LB stebina savo sprendimais ir pertekliniais ribojimais“, – teigė I. Trinkūnaitė.

„Dvigubi „Centrolink“ ribojimai, administratoriaus paskyrimas ne tik didina kaštus ir sukuria nereikalingą biurokratiją, bet ir daro įmones pardavimą sunkiai pasiekiamą“, – pridūrė ji.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrios „Foxpay“ veiklos yra pradėjusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.