PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 26 d. 15:11

Premjerė dėkojo už Vokietijos už prisiimtą regioninio saugumo lyderystę

Lietuva

I. Šimonytė / ELTA nuotr.

EtapliusŠaltinis: ELTA


320707

Ketvirtadienį premjerė Ingrida Šimonytė bei krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas susitiko su Vokietijos gynybos ministru Borisu Pistoriusu. Susitikimo metu politikai aptarė Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje pažangą, regioninio saugumo ir paramos Ukrainai klausimus.

„Nepaprastai svarbu, kad istorinį sprendimą dėl Vokietijos brigados įsikūrimo Lietuvoje šiandien lydi intensyvus ir glaudus abiejų šalių darbas, kad tai įvyktų kuo sklandžiau jau 2027 metais. Esame dėkingi Vokietijai už prisiimtą regioninio saugumo lyderystę, be galo vertinamą Lietuvoje“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė susitikimo metu pabrėžė, kad Lietuva ir toliau dės visas pastangas, siekiant užtikrinti reikiamas sąlygas, Lietuvoje ketinantiems įsikurti vokiečių kariams ir jų šeimų nariams.

ELTA primena, kad Berlynas 2022 metų vasarą įsipareigojo Lietuvoje dislokuoti brigados dydžio karinį vienetą. Iš viso į Lietuvą ketinama perkelti apie 5 tūkst. Vokietijos brigados karių ir civilių. Dalis jų atvyks su savo šeimomis.

Planuojama, kad iki 2026 metų į Lietuvą bus perkelta didžioji brigados dalis. Vokietijos gynybos ministro B. Pistoriuso teigimu, pilną operacinį pajėgumą brigada įgis 2027 metais.

Šį pavasarį į Lietuvą atvyko pirmasis Vokietijos brigados elementas – per 20 karių, kurie yra atsakingi už brigados perkėlimo į Lietuvą planavimą bei karinei infrastruktūrai keliamų reikalavimų derinimą.