PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 13 d. 14:00

I. Šimonytė sureagavo į opozicijos iniciatyvą aiškintis apie G. Landsbergio vilą: į klausimus nėra sudėtinga atsakyti

Lietuva

I. Šimonytė ir G. Landsbergis. ELTA nuotr.

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA.LT


313879

Opozicijai ketinant aiškintis apie užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio šeimai priklausančią vilą Graikijoje, premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad atsakyti į klausimus dėl turto nėra sudėtinga.

„Manau, kad politikams visada galima užduoti klausimus dėl jų turto. Tačiau, mano vertinimu, klausimai, kurie būtų aktualūs yra, ar politikas įsigijo turtą iš tų lėšų, kurias turėjo ir ar tos lėšos buvo deklaruotos, ar dėl jų kilmės yra klausimų, ar nėra“, – žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

„Politikai yra vieši asmenys, jie turi viską deklaruoti ir iš deklaracijų galima politikams užduoti įvairius klausimus, į juos nėra sudėtinga atsakyti“, – pridūrė ji.

Kaip skelbta anksčiau, opozicija surinko parašus klausimams apie G. Landsbergio žmonos turimą nekilnojamąjį turtą Graikijoje. Tai Eltai patvirtino Mišrios Seimo narių grupės atstovė Agnė Širinskienė. Pasirašiusieji ketina teirautis, kodėl, prabangų nekilnojamą turtą ministro šeima įsigijo panašiu metu, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą ir ar tai nesiunčia dviprasmiškos žinutės.

Taip pat norima klausti, ar G. Landsbergis naudojosi turimu ministro statusu prašydamas Graikijos Vyriausybės atstovų pagalbos ir ar jam buvo suteiktos papildomos nuolaidos.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tokią iniciatyvą įvertino kaip rinkiminį veiksmą.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę portalas lrytas.lt pranešė, jog G. Landsbergio šeima įsigijo prabangią vilą Graikijos Eginos saloje. Portalo duomenimis, sklypas su pastatais įregistruotas ministro žmonos Austėjos Landsbergienės vardu.

Kaip skelbė lrytas.lt, už šį nekilnojamąjį turtą dar 2022 m. vasarį A. Landsbergienė sumokėjo 225 tūkst. eurų avansą. Pasirodžius publikacijai viešojoje erdvėje kilo klausimų dėl to, kad sklypo įsigijimo mėnuo sutampa su Rusijos plataus masto į Ukrainą pradžia.

2022 m. ir 2023 m. A. Landsbergienės turto deklaracijose nurodytas 795 tūkst. eurų vertės nekilnojamasis turtas užsienyje.