REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 19 d. 10:38

I. Šimonytė su prezidentu tikina aptarusi eurokomisaro skyrimo procesą: galimo kandidato ir toliau neįvardina

Lietuva

Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


305499

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia su prezidentu trečiadienį aptarusi eurokomisaro skyrimo procesą. Visgi, ar Lietuvos kandidatu galėtų būti konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, ministrė pirmininkė ir toliau neatskleidžia.

„Aptarėme procesą ir daugiau nekomentuosiu šito klausimo. Ne todėl, kad labai noriu ką nors nuslėpti, o todėl, kad komisaro delegavimas nėra tiesiog delegavimas žmogaus į kažkokią instituciją dirbti. Tai yra labai didelis derybų procesas, tose derybose vienu metu vyksta šachmatų turnyras ant kokių 8-9 lentų“, – trečiadienį žurnalistams teigė I. Šimonytė.

„Ir kaip ir visose kitose derybose, kol viskas nesutarta, niekas yra nesutarta. Tai atsiprašau, bet aš savo derybinių pozicijų silpninti aš tikrai nematau poreikio, nes manau, kad tai silpnintų ir Lietuvos derybines pozicijas. Dėl tos priežasties daugiau komentarų šiandieną tikrai neduosiu“, – pridūrė ji.

Visgi premjerė leido suprasti nemananti, kad Lietuva vėluoja paskelbti savo kandidatą į Europos Komisiją (EK).

„Didžiojoje daugumoje kitų valstybių dar nėra tų kandidatų lygiai taip pat paskelbusios, lygiai taip pat viduje vyksta visokie debatai, lygiai taip pat vyksta intrigos, bandoma kažką sužinot. (...) Yra daug derybinio elemento ir tose derybose yra labai svarbu Lietuvos pozicijų tiesiog nesusilpninti“, – pabrėžė Vyriausybės vadovė.

„Bet kuris postas Europos Komisijoje yra garbingas, bet vis dėlto yra postai ar pozicijos, kur geriau galbūt galima būti matomam europinėje politikoje, kur mažiau, į kuriuos mes turime geresnių kandidatų ar blogesnių kandidatų, ar neturime gal net kandidatų. Vis tiek norisi, kad tai būtų žmonės, kurie yra žinomi, kurie yra atpažįstami, kurie gali keisti Europos Sąjungos politiką“, – akcentavo ji.

Nesureikšmina koalicijos partnerių kritikos

I. Šimonytė taip pat nesureikšmina koalicijos partnerių kritikos, kad su jais vis dar nėra aptartos galimos kandidatūros į eurokomisaro poziciją.

„Gal tas pasipiktinimas yra natūralus, nes pasipiktinti manimi ar konservatoriais yra kartais gero tono ženklas, bet reikia suprati, koks yra procesas. Kaip aš ir minėjau, čia yra sudėtingos derybos, kur tikrai nei nebūtinai yra išmintinga pirmam išbėgti, nei yra gerai paskutiniam būti. Čia yra 27 valstybės su savo interesais, su savo politinėmis afiliacijomis, su vyriausybėmis, priklausančiomis atskiroms, skirtingomis Europos politinėms šeimoms“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerė tikina, kad pokalbiai koalicijoje dėl Lietuvos kandidato į EK įvyks.

„Kalbėsime lygiai taip pat ir koalicijoje“, – patikino ji.

Valdančiosios koalicijos partneriai kritikuoja, kad konservatoriai dar neįvardino, ką siūlys į EK. Pasak jų, neįsivardinusi kandidato Lietuva praranda derybines pozicijas dėl EK portfelių.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat pripažįsta, kad kuo anksčiau Lietuva įsivardins savo kandidatą į EK, tuo daugiau bus šansų pakovoti dėl svarbesnių eurokomisarų portfelių. Visgi pats konservatorių lyderis ir toliau neatsako, ar norėtų kandidatuoti į EK. Pasak jo, sprendimą, ką deleguoti į eurokomisaro poziciją, turi priimti premjerė.

ELTA primena, kad įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais. Visgi tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai abejoja, ar tokia kandidatūra sulauktų palaikymo šalies viduje.

Laisvės partijos politikai teigia, kad pritarimo sulaukti galėtų premjerės I. Šimonytės kandidatūra. Visgi I. Šimonytė tvirtinta, kad tokių pareigų nei siekia, nei nori.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA