PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 25 d. 16:09

I. Šimonytė oficialaus laiško iš EK pirmininkės negavo, tačiau telefonu aptarė procesą ir lūkesčius

Lietuva

Ingrida Šimonytė. ELTA / Josvydas Elinskas

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


311331

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį su Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen aptarė eurokomisaro skyrimo procesą telefonu. Tiesa, ministrė pirmininkė sako dar negavusi oficialaus laiško, kuriame būtų prašoma pateikti Lietuvos kandidato į EK pavardę.

„Laiško gavusi nesu, tačiau vakar turėjau galimybę aptarti pirmininkės lūkesčius ir procesą su pirmininke telefonu“, – atsakyme raštu nurodė I. Šimonytė.

Kaip skelbta anksčiau, Europos Parlamentui (EP) patvirtinus U. von der Leyen EK vadove, ši kreipiasi į Bendrijos valstybes nares, prašant pateikti kandidatus į eurokomisarus. Leidinys „Politico“ skelbia, jog U. Von der Leyen jau išsiuntė tokius laiškus valstybių atstovams.

Lietuvoje jau kurį laiką tęsiasi diskusijos dėl Lietuvos kandidato į EK. Kol kas neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Tačiau nei ministras, nei premjerė, kuri ir pateiks Lietuvos atstovo kandidatūrą, tokios intencijos aiškiai bei viešai neišsakė.

Seime ministro galimybėmis tapti eurokomisaru abejojama. Tiek opozicijai priklausantys parlamentarai, tiek dalis valdančiųjų viešai yra pasakę, kad tokiai kandidatūrai nepritartų.

Savo ruožtu prezidentas G. Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį šioms pareigoms eiti. Be to, šalies vadovo nuomone, Vilniui derėtų siekti portfelių, kurie yra susiję su ekonomikos sritimi.

Šią savaitę prezidentas užsiminė, kad procesą dėl Lietuvos kandidato į EK derėtų paspartinti.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.