PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 13 d. 20:51

I. Šimonytė nesiima prognozuoti, kokių Seimo rinkimų rezultatų sulauks konservatoriai: dėkoju tiems, kurie pasirinko tęstinumą (PAPILDYTA)

Lietuva

Ingrida Šimonytė. Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


323570

Konservatorius į Seimo rinkimus vedanti kadenciją baigianti ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė dėkoja rinkėjams, kurie nusprendė išreikšti savo pilietinę valią ir sekmadienį atėjo prie balsadėžių. Politikė nesiima prognozuoti, kokio rezultato po rinkimų vakaro gali sulaukti šiuo metu valdančiojoje daugumoje dirbanti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD).

„Didelė padėka tiems žmonėms, kurie nusprendė, kad jie turi spręsti, kad jie turi ateiti į rinkimus – nors kartais žmonės sako, kad balsavimas yra pareiga, aš sakyčiau, kad tai yra teisė“, – sekmadienio vakarą TS-LKD štabe žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Kai ta teisę naudoji (...), tuomet ateina ir tam tikra atsakomybė su tais pasirinkimais. Tai labai dėkoju tiems, kurie padarė sąmoningą apsisprendimą, sąmoningą pasirinkimą, pasirinko tokį Lietuvos vaizdinį, koks labiausiai atitinka jų įsitikinimus. Aišku, nuoširdžiai dėkoju tiems, kurie pasirinko tęstinumą – kurie balsavo už Tėvynės sąjungą, taip pat už mūsų koalicijos partnerius“, – teigė ji.

„Esu dėkinga visiems, kas pasirinko už, o ne prieš. Man galbūt ne tiek svarbu, ką pasirinko už, bet svarbu, kad pasirinko už. Balsavimas kažkieno pykčiui nėra produktyvus, jis nėra kuriantis“, – pridūrė parlamentarė.

Klausiama, kokio rezultato tikėtųsi konservatoriams, I. Šimonytė nesileido į prognozes.

„Žinių iš apylinkių jeigu ir turime, tai tos žinios tikrai yra tokios, kad jokio paveikslo iš tų žinių negalime ekstrapoliuoti – bent šiuo momentu. Manau, po kelių valandų gal bus galima tą aiškiau matyti, bet ir tai labiau apie vienmandatininkų rezultatus, negu apie daugiamandatę (apygardą – ELTA)“, – sakė ji.

„Siūlyčiau komentuoti faktus, o ne kažkokius lūkesčius ar kažkokius konkrečius galbūt įsivaizdavimus, kaip galėtų būti“, – kalbėjo I. Šimonytė, pridurdama, kad tikisi „gero rezultato“.

Įvertino rinkiminę kampaniją: man ji buvo sudėtinga

Klausiama, kaip vertina šią rinkimų kampaniją, premjerė pripažino – buvo sunku derinti agitaciją ir pareigas Vyriausybėje.

„Man ji buvo sudėtinga, bet turbūt bet kuris premjeras, kuris dalyvauja rinkimuose, pasakytų tą patį – kadangi šalia kampanijos, šalia daugybės debatų (...), reikia dar kažkaip ir savo darbą dirbti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji taip pat pastebėjo, kad pastaroji kampanija pasižymėjo itin neigiama retorika konservatorių atžvilgiu. Anot ministrės pirmininkės, 2020 m. tokios pozicijos laikėsi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, o dabar, jos vertinimu, taktiką perėmė ir kiti oponentai.

„Šioje kampanijoje buvo labai daug konservatorių. Buvo labai mažai debatų apie tai, ką konkurentai, oponentai darytų kitaip, kas jiems atrodo kitaip, kas yra negerai“, – kampanijos įspūdžiais dalijosi ji.

„Labiau ta kampanija oponentų buvo konstruojama per tai, kokie mes esame blogi, o ne per tai, kokie jie yra geri. Man atrodo, tai nėra tinkama kampanija“, – vertino ji, neprognozuodama, kiek tokie metodai gali būti naudingi ar žalingi.

Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Išankstiniame balsavime dalyvavo 11,75 proc. piliečių, o rinkimų dieną balsavo 40,31 proc.

Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.

Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Jeigu nė vienas kandidatas nesurinks penktadalio visų vienmandatės apygardos rinkėjų balsų, spalio 27 d. bus rengiamas antrasis Seimo rinkimų turas.

Dar 70 atstovų parlamente piliečiai išrenka pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje. Politinės jėgos gaus mandatus, jeigu surenka ne mažiau kaip 5 proc. balsų. Tiesa, koalicijoms ši kartelė siekia 7 proc. – mažiausiai tiek balsų, kad gautų vietų Seime, turės surinkti Taikos koalicija bei jungtinį sąrašą sudarę „valstiečiai“.