PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 11 d. 13:38

I. Šimonytė nemano, kad Lietuva vėluoja pateikti kandidatą į EK: tenkintų postas, kuriuo galėtume daryti poveikį ES politikai

Lietuva

BNS/Fotobankas nuotr.

Raminta MajauskaitėŠaltinis: ELTA


308974

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad aiškiau apie konkretų Lietuvos atstovą Briuselyje bus galima kalbėti tada, kai bus patvirtinta antroji Ursulos von der Leyen kadencija Europos Komisijos (EK) pirmininkės poste. Vyriausybės vadovė viliasi, kad tai įvyks jau kitą savaitę.

„Europos Komisija kol kas neturi patvirtintos pirmininkės. Tikiuosi, kad ji bus patvirtinta kitą savaitę. Tada prasidės kandidatūrų teikimo procesas ir, sakykime, jau oficialesnis derybų procesas“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

„Nesakau, kad dabar nieko nevyksta – vyksta daug procesų, kurie nėra vieši, bet derybų procesai tam ir yra derybų procesai, kad šalys paprastai nesidalija tarpiniais rezultatais. Kol yra nesutarta dėl visko, tol nesutarta dėl nieko“, – aiškino ministrė pirmininkė.

Vyriausybės vadovė, paklausta, ar Lietuvą tenkintų plėtros arba energetikos eurokomisaro portfelis, į diskusiją nesileido.

„Lietuvą tenkintų atsakingas postas, kur Lietuva galėtų daryti poveikį Europos Sąjungos politikai“, – pabrėžė ji.

ELTA primena, kad Lietuvoje jau kurį laiką tęsiasi diskusijos dėl Lietuvos kandidato į EK. Kol kas neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Tačiau nei ministras, nei premjerė Ingrida Šimonytė, kuri ir pateiks Lietuvos atstovo kandidatūrą, tokios intencijos aiškiai bei viešai neišsakė.

Seime ministro galimybėmis tapti eurokomisaru abejojama. Tiek opozicijai priklausantys parlamentarai, tiek dalis valdančiųjų viešai yra pasakę, kad tokiai kandidatūrai nepritartų.

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį šioms pareigoms eiti.

Be to, šalies vadovas yra nurodęs, jog I. Šimonytei įvardijo pavardę žmogaus, kuris, jo įsitikinimu, galėtų būti deleguojamas Lietuvos atstovu į EK.

„Taip, aš pasakiau, kokios pavardės arba kokia pavardė būtų priimtina. Premjerė priėmė tai, mano supratimu, visai palankiai ir tiek žinių“, – anksčiau žurnalistams Briuselyje teigė G. Nausėda.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.