PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 19 d. 12:22

Premjerė atsisako komentuoti prezidento pasisakymus apie URM diplomatinius konkursus

Lietuva

Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilo nuotr.

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


319433

Šalies vadovui Gitanui Nausėdai tebekeliant klausimus dėl Užsienio reikalų ministerijos diplomatinių konkursų skaidrumo ir tikinant, kad būsimam ministrui jis rekomenduos atlikti institucijos auditą, premjerė Ingrida Šimonytė nekomentuoja tokių prezidento pasisakymų.

„Jums leidus, prezidento šių pasisakymų nekomentuosiu, nes paskui nieko neveikiu, kaip tik skaitau antraštes apie tarpusavio komentarus. Kažkas turi sustoti – aš čia sustoju“, – tepasakė ministrė pirmininkė, ketvirtadienį Seime paklausta apie G. Nausėdos pareiškimus.

ELTA primena, kad naujienų portalas delfi.lt pranešė, jog prieš kurį laiką buvusiai užsienio reikalų ministro sekretorei ir padėjėjui buvo patikėtos atašė pareigos. Pasiteiravus ministerijos, ar nėra sutapimas tai, kad diplomatinis rangas buvo suteiktas dviem su ministru susijusiems asmenims, URM pažymėjo, kad į minėtas pareigas jie buvo paskirti laimėjus konkursus.

Pats ministras G. Landsbergis taip pat tikino, kad jo komandos nariai šį laipsnį įgijo objektyvaus konkurso būdu. Anot politiko, URM nebeliko anksčiau gyvavusios vadinamosios įdiplomatinimo praktikos, kai ministras galėdavo suteikti atitinkamą rangą savo nuožiūra.

Tiesa, kiek vėliau paaiškėjo, jog atašė rangą įgijusi buvusi G. Landsbergio sekretorė išvyksta dirbti į atstovybę JAV. Dėl to opozicinės socialdemokratų ir demokratų „Vardan Lietuvos“ frakcijos nusprendė konservatorių lyderį pakviesti pasiaiškinti. Demokratų sąjunga dėl ministro komandos narių paskyrimų kreipėsi ir į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

Savo ruožtu Prezidentūra tikina, kad situacija URM kelia klausimų dėl diplomatinių konkursų skaidrumo. Šalies vadovas Gitanas Nausėda tikino siūlysiąs būsimam ministrui atlikti nuodugnų URM auditą.

„Tikrai turime labai aiškiai reikalauti iš naujojo užsienio reikalų ministro, kad jis pasižiūrėtų į šitas galimai Augėjo arklides. Ir jeigu reikia, jas iškuopti“, – trečiadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

Trečiadienį URM kanclerė Inga Černiuk nurodė, kad Valstybės kontrolė pradėjo URM veiklos auditą.