REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 27 d. 11:07

I. Šimonytė nekomentuoja G. Landsbergio galimybių kandidatuoti į EK, tačiau atkreipia dėmesį: į jo žodį Vakaruose įsiklausoma

Lietuva

Gabrielius Landsbergis. Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


306728

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad ketvirtadienį vykusio koalicinės tarybos posėdžio metu apie galimų kandidatų į Europos Komisiją (EK) pavardes nebuvo kalbėta. Ministrė pirmininkė ir toliau nekomentuoja, ar šią poziciją galėtų užimti konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. Visgi Vyriausybės vadovė akcentuoja, kad G. Landsbergio kompetencijos užsienio politikos srityje Vakaruose yra ypač vertinamos.

„Kai Vyriausybė patvirtins, pritars prezidentas ir Seimas pritars protokoliniu sprendimu ir pritars Europos Parlamentas, tai ir bus aišku, kas bus eurokomisaras. Mes tikrai nekalbėjome šiandieną apie pavardes“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Ar į Lietuvos atstovo EK pareigas galėtų būtų deleguojamas užsienio reikalų ministras G. Landsbergis, premjerė ir toliau neatsako. Visgi jo kompetencijas Vyriausybės vadovė vertina ypač palankiai.

„Aš komentarų nekomentuosiu. Nekomentuosiu nei Landsbergio, nei jo galimybių. Viską, ką norėjau pasakyti, pasakiau. Man atrodo, kad Gabrieliaus Landsbergio gyvenimą apsunkina Landsbergio pavardė, bet tai yra mažai racionalus apsunkinimas“, – sakė I. Šimonytė.

„Nes, jeigu jūs bandytumėte manęs klausti, ar Gabrielius Landsbergis neturi reputacijos Vakaruose, ar nėra pripažįstamas kaip geras užsienio reikalų ministras, ar į jo žodį neįsiklausoma, ar negeba sutelkti koalicijų – aš drįsčiau ginčytis ir sakyčiau, kad yra visiškai priešingai“, – akcentavo ji.

Premjerė teigia, kad savo norus eiti EK pareigas G. Landsbergis gali komentuoti pats.

I. Šimonytė tikina, kad koalicinės tarybos susitikimo metu buvo kalbėta apie eurokomisaro skyrimo procesą.

„Tikrai aptarėme procesą, kadangi ne paslaptis, kad proceso eiga labai priklausys nuo to, kaip įvyks pirmininkės tvirtinimas, tikiuosi, kad Europos Vadovų Tarybai pavyks sutarti dėl tų vadinamųjų top darbų, dėl kurių politinis sutarimas beveik buvo, bet patvirtinti galutinai praėjusioje EVT nepavyko. Tikiuosi, kad pavyks šį kartą, bet toliau, žinoma, yra kritinis Europos Parlamento balsavimas“, – akcentavo Vyriausybės vadovė.

ELTA primena, kad įtakingas leidinys „Politico“ neseniai paskelbė potencialius kandidatus į naujuosius EK narius, tarp kurių yra minimas ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis. Nurodoma, jog jis taikytųsi į eurokomisaro portfelį, susijusį su užsienio politikos klausimais. Visgi, tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai abejoja, ar tokia kandidatūra sulauktų palaikymo šalies viduje.

Abejonių neslepia ir prezidentas G. Nausėda, sakydamas, jog į šias pareigas mato geresnių kandidatų nei dabartinis užsienio reikalų ministras.

„Aš matau geresnių kandidatų – ypač turint omenyje, kad tai nebus užsienio politikos komisaro pozicija“, – LRT televizijai sakė G. Nausėda.

Koalicijos partneriai iš esmės neslepia pasipiktinimo, kalbant apie būsimą Lietuvos kandidatūrą į EK. Politikai kritikuoja, kad konservatoriai dar neįvardino, ką siūlys į eurokomisarus. Pasak jų, neįsivardinusi kandidato Lietuva praranda derybines pozicijas dėl įtakingesnių komisarų portfelių. Šį klausimą ketinama aptarti koalicinės tarybos posėdyje.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras G. Landsbergis taip pat mano, kad kuo anksčiau Lietuva įsivardins savo kandidatą į EK, tuo bus daugiau šansų pakovoti dėl svarbesnių pozicijų. Visgi, pats konservatorių lyderis ir toliau neatsako, ar norėtų kandidatuoti į EK. Pasak jo, sprendimą, ką deleguoti į eurokomisaro poziciją, turi priimti premjerė.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA