PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 16 d. 14:12

I. Šimonytė: negalime sau kelti tikslo į „Invega“ įdėti 5 mlrd. eurų ir padengti visus verslo finansavimo poreikius

Lietuva

Ingrida Šimonytė. Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


309718

Iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) išgirdusi kritikos, kad plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) nesugeba patenkinti verslo investicijų poreikių, premjerė Ingrida Šimonytė atsako, kad tokio lygio finansavimas – ne valstybės funkcija. Ji taip pat pabrėžė, kad dar visai nesenai siekiant remti verslą pradėjo veikti priemonė „Milijardas verslui“.

„Visiškai nesenai ES naujos kartos plano paskolinė dalis buvo paleista ir labai greitai atsirado paklausos projektams, kurie galėtų būti finansuojami „Invegos“. Bet juk valdybos tikslas nėra uždengti visą finansavimo poreikį privatiems subjektams. Nes valstybė turi ir savo finansavimo poreikį didžiulį infrastruktūrai ir krašto apsaugai“, – atsakydama į LVŽS nario Valiaus Ąžuolo klausimą, kodėl „Invegai“ nėra suteikiama daugiau lėšų padėti verslui, kuris susiduria su beveik 5 mlrd. eurų vertės finansavimo trūkumu, sakė I. Šimonytė.

Premjerė tikino, kad siekiant finansavimo, verslai turėtų kreiptis į komercinį sektorių. Valstybės pagalba, anot jos, turėtų atsirasti rinkoje susiduriant su problemomis ar verslų, kurie yra svarbūs viešajam interesui, atžvilgiu, bet ne universaliai.

„Tai privačiame versle finansavimo prioritetas turėtų būti privatus finansavimas, tai yra komercinis, per bankus ar finansų rinką. Tai čia reikia pirmoje eilėje sprendimo ieškoti. Ten, kur tas sprendimas dėl įvairių priežasčių, dėl rinkos netobulumų, neįsigyvendina optimaliu būdu, tada valstybė gali padėti šalia“, – sakė I. Šimonytė.

„Bet parama turi būti taikoma specifiniais atvejais, pavyzdžiui smulkiajam verslui, kuriam natūraliai sunkiau visur gauti finansavimą kredito įstaigose. Ar kažkokias specifinės srities investicijas finansuoti, kurios atitinka viešąjį interesą. Bet tikrai negalime sau kelti tikslo į „Invega“ įdėti 5 mlrd. eurų ir pasakyti, kad visi bankai gali tik finansuoti būsto paskolas“, – komentavo ji.

Apie priemonės „Milijardas verslui“ nepakankamumą anksčiau kalbėjo ir pramoninkų atstovai.

ELTA primena, kad balandžio pabaigoje startavo 850 mln. eurų vertės Ekonomikos ir inovacijų ministerijos priemonė „Milijardas verslui“, kuria skiriamos paskolos investiciniams projektams.

Kaip pristatydama priemonę pranešė „Invega“ paskolos teikiamos projektams, kuriais siekiama investuoti į aplinkai draugiškas technologijas, žiediškumo didinimą, dekarbonizaciją, energijos vartojimo efektyvumą, mažaatliekių, pažangių, novatoriškų ir skaitmeninių technologijų diegimą, taip pat ir aukštos pridėtinės vertės produktų gamybos pajėgumų plėtrą bei gynybos ir saugumo pramonę.

Pagal naująją priemonę verslas galės gauti iki 150 mln. eurų „Invegos“ tiesiogiai teikiamų arba subordinuotų paskolų, o sindikuotų paskolų finansavimo suma galės siekti iki 250 mln. eurų.

Dėl paskolų gali kreiptis labai mažos, mažos ir vidutinės (MVĮ) bei didelės įmonės. Maksimali paskolų trukmė – 15 metų su galimybe pratęsti iki 20 metų.