PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 1 d. 09:41

Perkelti elektros kabelius po žeme – nei pigus, nei greitas sprendimas

Lietuva

Fiksuoti elektros tiekimo sutrikimai / Dainius Labutis/ELTA

Žygimantas Šilobritas, Ūla KlimaševskaŠaltinis: ELTA


312279

Po Lietuvoje praūžusios audros viešojoje erdvėje sklandant raginimams daugiau investuoti į neatsparių elektros oro linijų pakeitimą požeminėmis, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė atkreipia dėmesį, kad už tokius projektus sumoka vartotojai, o ne valstybė. Taip pat, anot jos, nors yra planas užtikrinti geresnę kabelių apsaugą nuo stichijų, tai laiko reikalaujantys sprendimai.

„Kabelių tiesimas po žeme nėra priklausomas nuo biudžeto eilučių. Tai yra pinigai, kuriuos galų gale sumoka vartotojai per infrastruktūros dedamąją elektros tarife. Niekaip kitaip tie pinigai nesusimoka“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ aiškino I. Šimonytė.

„Tai tas planas ir matymas yra, bet visų pirma tai nėra pigus dalykas. Visų antra jis nepasidarys taip, kad šiandien įvyko audra, o rytoj visi kabeliai atsiduria po žeme. Mes puikiai tai suprantame“, – pridūrė ji.

Be to, premjerės teigimu, tokios iniciatyvos įgyvendinimą pristabdo problemos, iškylančios tiesiant kabelius privačiose teritorijose.

„Kai kurie sprendimai yra akivaizdūs. Tik kai nėra aplinkybių, diskutuojame apie procesinius dalykus, kad reikia surasti miškų savininkus, jei norime pašalinti medžius kabelių apsaugos zonoje ir kažkaip su jais derinti sprendimus“, – aiškino ji.

I. Šimonytė: ESO deda visas pastangas audros padariniams šalinti

Tuo metu po Lietuvą siaubusios audros Energijos skirstymo operatoriui (ESO) dar šalinant stichijos padarinius, premjerė Ingrida Šimonytė tikina, kad tinklus prižiūrinčios institucijos „deda visas pastangas“, kad elektros tiekimas visiems gyventojams būtų atkurtas kuo greičiau.

„Visiškai pritariu tam, ką pasakė ministras Dainius Kreivys ir tikrai pati tuo esu įsitikinusi, kad ESO žmonės dirba dieną naktį, labai sunkiai, kadangi tikrai labai daug vartotojų šį kartą buvo atjungta“, – „Žinių radijui“ sakė I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė / Andrius Ufartas/ELTA

Anot ministrės pirmininkės, praūžusi audra kai kur turėjo tokių padarinių, kuriuos sutvarkyti institucijai trunka laiko – dėl užvirtusių medžių ir po audros užlietų vietų tvarkymo technikai sudėtinga jas pasiekti.

„Reikia visiems šiek tiek kantrybės. Tos institucijos, kurios yra atsakingos už fizinį sutvarkymą, tikrai padės visas geriausias pastangas“, – tikino politikė.

„Yra tikrai labai intensyviai dirbama. aš tikiuosi, kad artimiausiu metu visi vartotojai elektrą turės“, – pridūrė I. Šimonytė.

ESO duomenimis, dėl audros padarinių ketvirtadienio rytą Lietuvoje elektros iki šiol neturi virš 30 tūkst. klientų, gyvenančių Pakruojo, Kėdainių, Pasvalio, Panevėžio ir kituose rajonuose.

Energijos skirstymo operatorius ESO skelbia užregistravęs 429 gedimus.

Tuo metu ugniagesiai gelbėtojai toliau šalina nuvirtusius medžius ant kelių, elektros linijų.Nuo trečiadienio 6 valandos ryto iki ketvirtadienio 6 valandos ryto registruoti 36 tokie išvykimai, Eltą informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas. Daugiausiai gelbėtojai vyko į Šiaulių ir Kauno regionus.

Savaitgalį ir savaitės pradžioje Lietuvoje siautė stipri audra, per ją virto medžiai, Vilniuje, Grigiškėse žuvo 50-ties metų moteris, savivaldybės ir gyventojai skaičiuoja milijoninę stichijos žalą.