PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Liepos 16 d. 17:57

I. Šimonytė apie galimus pokyčius Ministrų kabinete: tikslas turėtų būti kažką pagerinti, o ne spręsti asmeniškumus

Lietuva

Ingrida Šimonytė / Dainius Labutis/ELTA

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA


309783

Antrai kadencijai perrinktam prezidentui Gitanui Nausėdai siekiant pasikeitimų Vyriausybėje, premjerė Ingrida Šimonytė tikina, kad iš pradžių reikia įsivertinti, ar šie pokyčiai iš tiesų leistų pasiekti geresnę kokybę atitinkamose srityse. Pasak jos, norint atnaujinti kelių ministrų kėdes turėtų būti siekiama pokyčių, o ne spręsti asmeniškumus.

„Reikia žiūrėti iš racionalumo taško, ar pokytis iš tikrųjų leidžia pasiekti kažkokią geresnę kokybę. Ko nesinorėtų, tai, kad mes toje kaitoje asmeniškumų klausimus spręstume. Tikslas turėtų būti, kad mes kažką pagerintume. Tokioje dvasioje tos diskusijos ir gali vykti“, – antradienį žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

„Susiderinsime tuos klausimus su prezidentu kažkaip tiesiai“, – paklausta, kada ketina ministrų pokyčius aptarti su prezidentu atsakė premjerė.

Ministrė pirmininkė teigia nematanti prasmės tvirtinti nepilną Vyriausybės sudėtį.

„Nėra didelės prasmės to daryti, nes mes kalbame apie tą laiko rėžį, kurį kalbame. Ar ministro keitimas, ar ministro nebuvimas turėtų būti dabartinės situacijos pagerinimas. Man sunku įsivaizduoti kodėl ministro nebuvimas yra geriau, nes tai reiškia, kad kažkuris kitas ministras turi dirbti už du“, – dėstė ji.

I. Šimonytė tikina, kad artėjant Seimo rinkimams klausimai plenarinių posėdžių salėje bus neutralesni, todėl norint keisti atitinkamus ministrus, tam turėtų susidaryti objektyvios aplinkybės.

„Krašto apsaugos ministerijos atveju tai buvo mano pačios iniciatyva, aš mačiau tame prasmę. Tačiau tai buvo pirmieji metų mėnesiai, mes tuo metu buvome diskusijose dėl gynybos finansavimo. Tą tikslą pavyko pasiekti, šaukimo reformos sprendimai taip pat buvo priimti. Laiko pavasario sesijoje šiems dalykams mes turėjome“, – dėstė premjerė.

„(...) Seimo rudens sesija nebus tradicinė, turbūt turėsime daugiau politiškai neutralių klausimų. Rinkiminiai metai tuo ypatingi, kad tas laikas iki pasikeičia Seimai būna mažiau įtemptas, mažiau karštas ir intensyvus“, – pridūrė ji.

G. Landsbergis: stebina, kad kritikos A. Dulkiui nebuvo prieš kelis mėnesius

Tuo metu paklaustas apie galimus pokyčius Ministrų kabinete, konservatorių frakcijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis stebisi, kodėl kritikos sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui Prezidentūra neturėjo prieš kelis mėnesius.

„Šiek tiek stebina, kad aštrios kritikos neteko girdėti prieš 2 mėnesius arba prieš mėnesį. Ypač ministrui A. Dulkiui. Pamename, kad pradžioje buvo kritikos dėl COVID-19 valdymo, tačiau Lietuva šiais klausimais nebuvo išskirtinė. Vėliau viskas buvo nutilę ir dabar po rinkimų vėl tas klausimas iškilo. Galbūt reikėtų daugiau argumentų, kas nutiko, ko mes nematėme prieš 2 mėnesius“, – žurnalistams teigė G. Landsbergis.

Visgi, jis pridūrė, kad viešojoje erdvėje daugiau nepasitenkinimo girdima dėl žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko darbo.

„Objektyviai nusiskundimų aš neturiu. Dėl ministro Navicko suprantama, kad jį tam tikras nepasitenkinimas pasiveja daugiau. Premjerė buvo kėlusi ir tam tikras sąlygas, kurias jis turėjo įgyvendinti“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad antrai kadencijai penktadienį oficialiai inauguruotas prezidentas G. Nausėda rinkimų kampanijos metu kartojo, jog jį perrinkus prezidentu Vyriausybės sudėtis turėtų keistis.

Balandžio mėnesį G. Nausėda yra sakęs, kad jeigu žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas nesugebėtų atsakyti į jam skirtus nepatogius klausimus, tuomet šalies vadovas jo gali netvirtinti Vyriausybėje, ministrų kabinetui grąžinus įgaliojimus.

Reaguodama į vykstančias diskusijas premjerė Ingrida Šimonytė sakė nematanti poreikio keisti ministrus. Visgi, kaip ketvirtadienį pabrėžė ji, šis klausimas po prezidento inauguracijos ir jos metu grąžintų įgaliojimų bus svarstomas.

Penktadienį ministrė pirmininkė šalies vadovui įteikė raštišką pareiškimą, kuriuo grąžino Vyriausybės įgaliojimus. Savo ruožtu prezidentas pavedė jai eiti pareigas tol, kol bus gauti nauji Seimo įgaliojimai ir suformuotas naujas Ministrų kabinetas.