PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Gegužės 18 d. 16:49

Į Šiaulius NASA astronautė atvežė aistrą kosmosui

Šiauliai

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos / Ievos Slonksnytės nuotr.

Ok­sa­na Lau­ru­ty­tėŠaltinis: Etaplius.LT


301377

Kelias dienas Šiauliuose viešėjusi, su miesto smalsiausiu jaunimu bei tėvynainiais ukrainiečių integracijos centre „Malva“ susitikusi buvusi NASA astronautė Heide Stefanyshyn-Piper ne tik pasakojo apie karjerą, bet ir apie inžinerijos bei gamtos mokslų svarbą. „Pagalvojau, kodėl gi neperėjus nuo laivų remonto po vandeniu iki kosminių stočių statymo“, – būtent nuo tokios minties prasidėjo kuklios, bet drąsios moters kosminė karjera.

Namuose kalbėjo ukrainietiškai ir vokiškai

Šiauliuose įsikūrusiame ukrainiečių integracijos centre „Malva“ astronautės susitikimas su tėvynainiais buvo išties jaudinantis. H. Stefanyshyn-Piper tėtis kilęs iš Ukrainos Haličinos regiono. 61 metų karininkė su tėvynainiais kalbėjosi ukrainietiškai.

Ukrainietiškas šaknis moteris demonstruoja ir savo pavardėje. Ištekėjusi už Glenn A. Piper, po vedybų prie savo pavardės Heide pridėjo vyro pavardę.

H. Stefanyshyn-Piper yra dviejų kosminių skrydžių 2006 ir 2008 m. veteranė. Kosmose ji yra išbuvusi 28 dienas. „Įsimintiniausia yra žvelgti į Žemę iš kosmoso, į tas vietas, kuriose esi buvęs. Kosmose tenka vadovautis laikrodžiu, nes negali, pasižiūrėjęs pro langą, susiorientuoti, kiek yra valandų“, – „Etaplius“ šypsojosi Heide ir pasakojo, kad gimė ir užaugo Minesotos valstijoje (JAV). Šeimoje be jos augo dar keturi broliai. Tėtis Mykhailo – ukrainietis, o mama Adelheid – vokietė.

Tėtis Antrojo pasaulinio karo metais buvo išsiųstas dirbti į Vokietiją. Pasibaigus karui, jis emigravo į JAV, vedė vokietę. Heide užaugo Ukrainos kultūrinėje Mineapolio-Sent Polo bendruomenėje, yra Ukrainos skautų organizacijos narė.

„Esu linkusi manyti, kad mano vaikystė praėjo tipiškai, kaip įprasta kiekvienam vaikui“, – kukliai dalijosi moteris, tėvų namuose kalbėjusi ukrainietiškai ir vokiškai. Ukrainiečių mokyklą ji lankė šeštadieniais, sekmadieniais eidavo į bendruomenės bažnyčią.

Kai 2006 m. rug­sė­jo 9–21 d. iš­vy­ko į pir­mą­ją mi­si­ją „Spa­ce Shutt­le“ erd­vė­lai­viu, Hei­de Ste­fa­nys­hyn-Pi­per ta­po tik 8-ąja mo­te­ri­mi, išė­ju­sia į kos­mo­są. (NA­SA nuo­tr.)

Nuo laivų remonto po vandeniu – iki išėjimo į kosmosą

H. Stefanyshyn-Piper 1980 m. baigė mergaičių vidurinę mokyklą Sent Pole, Masačusetso technologijos institute įgijo gamtos mokslų bakalauro ir magistro laipsnius mechaninės inžinerijos srityje, tad remontavo laivus. Moteris turi naro kvalifikaciją, todėl taisė laivus po vandeniu.

„Kai išgirdau apie NASA astronautų programą, pasidomėjusi pamačiau, kad atitinku visus reikalavimus. Juk buvau ne pilotė, o baigusi technikos mokslus. Pagalvojau, kodėl gi neperėjus nuo laivų remonto po vandeniu iki kosminių stočių statymo“, – dalijosi moteris, kuri pateikė savo kandidatūrą, kai dar nebuvo pradėta statyti kosminė stotis.

Todėl 1996 m. NASA išrinkta kandidate į astronautes, H. Stefanyshyn-Piper po dvejų metų mokymo ir vertinimo įgijo misijos specialistės kvalifikaciją.

Kai 2006 m. rugsėjo 9–21 d. išvyko į pirmąją misiją „Space Shuttle“ erdvėlaiviu, tapo tik 8-ąja moterimi, išėjusia į kosmosą. Vėliau astronautė tapo antra labiausiai patyrusia kosmoso vaikščiotoja moterimi ir pirmąja Minesotos moterimi, išėjusia į kosmosą.

Per pirmąją misiją astronautai į orbitą iškėlė kosminės stoties išorės komponentą su saulės baterijomis ir jį pritvirtino. Antroji misija buvo logistinė – astronautai atgabeno įrangos ir medžiagų, kurios buvo reikalingos, pritaikant kosminės stoties vidų didesniam skaičiui kosmonautų. Antrosios misijos metu Heide dalyvavo trijuose išėjimuose į atvirą kosmosą, jie buvo skirti remonto darbams kosminės stoties išorėje atlikti.

„Nemanau, kad esu kada nors supanikavusi. Tiesiog esi tam ruošiamas, privalai mąstyti, kliautis savimi, savo kolegomis, galvoti, ką privalai daryti. Kita vertus, nesame susidūrę su situacijomis, kai buvo iškilusi grėsmė gyvybei, tad pagrindo panikuoti nebuvo“, – šypsojosi astronautė, kurios karjeroje yra ir apmaudžių patirčių. Vieno išėjimo į atvirą kosmosą metu ji pametė įrankių krepšį. Jis nebuvo pritvirtintas, kaip priklauso, tad ėmė ir nuskrido. Bet tai nenuostabu. Yra ir daugiau astronautų, kurie kosmose pametė daiktų.

2009 m. liepą H. Stefanyshyn-Piper pasitraukė iš NASA astronautų korpuso, kad grįžtų į karinį jūrų laivyną. Heide buvo apdovanota dviem NASA kosminių skrydžių medaliais ir NASA išskirtinės tarnybos medaliu. 2015 m. H. Stefanys-hyn-Piper po 30 metų aktyvios tarnybos pasitraukė iš JAV karinio jūrų laivyno.

Astronautė jau yra močiutė. Anūką jai padovanojo sūnus, o kitas Heide anūkas gims birželį. „Sūnus taip pat tarnauja Kariniame jūrų laivyne. Tiesa, jei mano darbas buvo laivų remontas, tai sūnaus darbas susijęs su sprogmenimis ir bombomis“, – sakė viešnia.

Heide Ukrainoje yra apsilankiusi du kartus – 2006 ir 2019 metais. Vėliau dėl užimtumo ir dėl nepalankios situacijos į Ukrainą jai nebebuvo galimybių atvykti.

„Situacija Ukrainoje yra baisi, ją užpuolė galingesnė jos kaimynė. Pradžioje tarptautinės bendruomenės teikiama parama teikė daug vilčių. Tikiuosi, kad jos taip pat stengsis, mes darysime viską, kad ukrainiečiai galėtų ne egzistuoti, o gyventi, kaip priklauso“, – kalbėjo ji.

Kar­tu su JAV am­ba­sa­dos Lie­tu­vo­je ko­man­da Šiau­liuo­se ap­si­lan­kiu­si bu­vu­si NA­SA ast­ro­nau­tė Hei­de Ste­fa­nys­hyn-Pi­per ne tik pa­pras­tai pa­sa­ko­jo apie sa­ve, bet ir pa­si­da­li­jo pa­tir­ti­mi, juo­kin­gais fak­tais apie gy­ve­ni­mą kos­mo­se.

Kalbėjo apie inžinerijos ir gamtos mokslų svarbą

Kadangi H. Stefanyshyn-Piper dalyvauja švietėjiškoje veikloje, ji Šiauliuose dar susitiko su moksleiviais Povilo Višinskio bibliotekoje ir Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje (VU ŠA).

Susitikimų metu astronautė papasakojo apie save, pasidalijo patirtimi, smagiais faktais apie gyvenimą kosmose, pavyzdžiui, klausytojai sužinojo, kad ilgi plaukai gali tapti rimta kliūtimi esant nesvarumo sąlygoms.

Šiaulių akademijos STEAM centre kapitonė susitiko su fizikoje, matematikoje ir kituose tiksliuosiuose moksluose gerus rezultatus rodančiais gimnazistais iš Šiaulių ir kitų miestų. Čia ji ne ne tik papasakojo apie savo karjeros kelią, apie atkaklumą siekti svajonės, bet ir patarinėjo, kaip siekti tikslų, kalbėjo apie inžinerijos ir gamtos mokslų svarbą.

Uk­rai­nie­čių in­teg­ra­ci­jos cent­re „Mal­va“ Šiau­liuo­se JAV am­ba­sa­dos ko­man­da ir bu­vu­si NA­SA ast­ro­nau­tė Hei­de Ste­fa­nys­hyn-Pi­per su­si­ti­ko su uk­rai­nie­čių bend­ruo­me­ne. Vieš­niai bu­vo pri­sta­ty­tas ir cent­ras, ku­ris įkur­tas pa­dė­ti uk­rai­nie­čiams, bė­gan­tiems nuo