PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 17 d. 13:18

I. Segalovičienė: trūkstant medikų reikia paskatų juos pritraukti į viešąjį sektorių

Lietuva

Irena Segalovičienė. Žygimanto Gedvilos (ELTA) nuotr.

Sniegė BalčiūnaitėŠaltinis: BNS


309949

Prezidento patarėja sako, kad eiles valstybinėse gydymo įstaigose sukuria specialistų trūkumas, todėl ji siūlo galvoti apie paskatas ir motyvaciją jiems rintis dirbti viešajame sektoriuje, ypač regionuose. Irena Segalovičienė ragina galvoti apie socialines garantijas ir geresnes darbo sąlygas gydytojams ir kitiems specialistams.

„Eiles šitas klausimas (specialistų trūkumas – BNS) kuria labai stipriai. Eilės dėl paslaugų labai rimta problema. Norėtume tokių sofistikuotų, trumpo laikotarpio sprendimų“, – trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitete teigė I. Segalovičienė.

„Mes galėjome įdėti daugiau pastangų mažinant eiles“, – pridūrė prezidento vyriausioji patarėja.

Pasak jos, reikia paskatų ir motyvacijos specialistams rintis viešąjį sektorių.

„Kalbant apie sveikatos specialistų pritraukimą į viešąjį sektorių manome, kad yra potencialo galvoti apie stipresnes paskatas ir motyvacijas specialistams rintis viešąjį sektorių. Kalbu apie socialines garantijas, apie darbo sąlygas. Net apie tam tikras specifines socialines garantijas, kurios galėtų būti laikinos tam, kad paskatintų ir motyvuotų rinktis (darbą regionuose – BNS)“, – sakė prezidento patarėja.

I. Segalovičienės teigimu, laikas galvoti ir apie kitokį medikų rengimo modelį.

„Be jokios abejonės, verta ateityje diskutuoti dėl įsipareigojimų tiek sveikatos specialistų, tiek savivaldos, tiek teikiančių finansavimą išsilavinimui – tam tikrą kažkokį modelį (kurti – BNS)“, – teigė I. Segalovičienė

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė taip pat mano, kad reikia keisti specialistų planavimo modelį.

„Labai svarbus aspektas yra specialistų planavimo modelio keitimas“, – komitete tvirtino ji.

I. Segalovičienės teigimu, šalies vadovas sveikatos sektorių mato kaip vieną „iš kolonų“ kalbant apie gerovės valstybę: „Tai kritiškai svarbu valstybės ekonomikai, nes sveiki ir darbingi žmonės gali kurti didesnę pridėtinę vertę valstybei.“.

I. Segalovičienė taip pat pabrėžė prevencinių programų svarbą.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį aptarė prezidento Gitano Nausėdos metiniame pranešime pateiktas pastabas sveikatos apsaugos sričiai. Jis priekaištavo dėl inovatyvių vaistų menko prieinamumo, silpno prevencinio sveikatos stiprinimo.

Šalies vadovas yra ne kartą išsakęs priekaištų ir sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui.