PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 17 d. 09:10

I. Segalovičienė apie finansavimą gynybai: pasiekti 3,5 proc. nuo BVP yra realu

Lietuva

Lietuvos karys / ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


318910

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė teigia, kad realu, jog ateinančių metų biudžete finansavimas gynybai galėtų pasiekti 3,5 proc. nuo BVP.

„3,5 proc. tikrai yra reali siekiamybė ir būtų gerai jos siekti“, – „Žinių radijui teigė I. Segalovičienė.

„Šiandieną matome – daug kas nori pasakyti ir 4 proc., galbūt ir daugiau. Bet akivaizdu, kad turime būti realistai. Ir biudžete, jeigu mes matysime ir daugiau nei 3 proc., ir 3,5 proc. tai bus labai gerai“, – pabrėžė ji.

Pasak šalies vadovo patarėjos, siekiant finansavimo gynybai augimo yra labai svarbu ir toliau numatyti galimybę skolintis.

„Prezidentas yra pasakęs, kad 3 proc. BVP yra minimali startinė riba. Toliau mes turime kilti tik aukštyn. (...) Be jokios abejonės, tikrai svarbu ir pajamas valstybės didinti šiam klausimui, ir išlaikyti tą grafą skolintis“, – sakė I. Segalovičienė.

„Turime laikytis fiskalinės drausmės, tačiau šitas tikslas yra pats svarbiausias – apginti valstybę. Todėl turime turėti tikrai labai pragmatinę drąsą ir skolintis šitai svarbiai sričiai“, – akcentavo ji.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigia, kad Lietuva turėtų siekti, jog ilgainiui finansavimas gynybai būtų didinamas iki 4 proc. nuo BVP. Anot ministro, tai leistų pradėti svarstyti apie tolimojo nuotolio gynybos sistemą „Patriot“.

ELTA primena, kad skyrus papildomus valstybės biudžeto asignavimus, šiais metais Lietuva pasiekė 3,2 proc. nuo BVP finansavimą gynybai.