PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 16 d. 17:38

Į nepatikimų tiekėjų sąrašą įtraukta „Proit“ nutraukia sutartį su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Lietuva

SADM. Alfa.lt nuotr.

Dominykas DatkūnasŠaltinis: ELTA


318839

Bendrovė „Proit“ skelbia nutraukusi sutartį su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) dėl socialinių paslaugų informacinės sistemos (SPIS) modernizavimo. Pranešime teigiama, kad bendrovė šį sprendimą priėmė nesulaukus SADM bendradarbiavimo ir ministerijai įtraukus „Proit“ į nepatikimų tiekėjų sąrašą

„Jau pradėjus darbus paaiškėjo, kad ne visos „Proit“ specialistams pateiktos užduotys buvo suderintos su pagrindinėmis SPIS naudotojomis – savivaldybėmis. Taip pat ministerija negalėjo užtikrinti „Proit“ prieigų prie valstybės informacinių sistemų, su kuriomis turėjo būti integruota SPIS. Dėl to darbai ne tik užtruko ilgiau, nei planuota pasirašant sutartį, bet tapo nebeįmanoma juos užbaigti iki galo“, – rašoma pranešime.

Pasak „Proit“ direktoriaus Justino Brokoriaus, bendrovė buvo pasirengusi įvykdyti savo įsipareigojimus ir reguliariai teikė pasiūlymus SADM, kaip greičiau užbaigti SPIS modernizavimą. Jo teigimu, nesulaukus pritarimo, būtinų duomenų bei bendradarbiavimo įmonė priėmė sprendimą nutraukti sutartį.

„Proit“ taip pat nepritaria SADM sprendimui įtraukti bendrovę į nepatikimų tiekėjų sąrašą. „Visą sutarties laikotarpį „Proit“ dėjo pastangas užbaigti projektą ir stengėsi suderinti skirtingų šalių poreikius. Atlikome kur kas daugiau, nei reikalavo sutartis. Tačiau kilus nesutarimams, ministerija pasirinko įtraukti įmonę į nepatikimų tiekėjų sąrašą už tariamą sutarties pažeidimą, įvykusį prieš metus“, – pranešime teigia J. Brokorius.

Įspėjusi ministeriją apie sutarties nutraukimą, „Proit“ per artimiausias 30 dienų perduos ministerijai visus darbus ir konsultuos dėl sistemos veikimo.

SPIS modernizavimo darbai prasidėjo 2021 m. pabaigoje, tada projekto planuose buvo numatytas 13 elektroninių paslaugų modernizavimas, 14 naujų ir 6 proaktyvių elektroninių paslaugų sukūrimas. Šias paslaugas kūrė SADM viešąjį konkursą laimėjusi bendrovė „Proit“, o projektas finansuojamas ES lėšomis.

Rugsėjo 5 dieną surengtoje spaudos konferencijos Seimo narys, socialdemokratas Algirdas Sysas kaltino SADM švaistant lėšas, skirtas SPIS modernizavimui. Anot jo, ministerija taip pat galimai klastojo dokumentus, siekdama užmaskuoti nevykdomus darbus.

SADM kanclerė Ana Selčinskienė, atsakydama į kaltinimus teigė, kad SPIS jau sklandžiai veikia ir pagrindinė sistemos modernizavimo darbų dalis jau atlikta. Tiesa, kanclerė pripažino, kad darbų atlikimo terminas vėluoja, o ministerija kreipėsi į draudimo bendrovę reikalaudama sutarties vykdymo užtikrinimo.

A. Selčinskienė atskleidė, kad SPIS modernizavimo darbus atliekančiai „Proit“ šiuo metu yra išmokėta 94 proc. sutartyje numatytos sumos – beveik 982 tūkst. eurų, kai visa suma siekia 1,041 mln. eurų be PVM.

„Proit“, kuri Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) yra įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą, 2023 m. nelaimėjo konkurso SPIS priežiūros, vystymo ir vartotojų konsultavimo paslaugoms teikti. Kanclerė patvirtino, kad UAB Proit dėl vėluojančio darbo atlikimo termino jau sumokėjo 32 tūkst. eurų delspinigių. Darbų atlikimo terminas buvo pratęstas nuo šių metų liepos 31 dienos iki 2024 m. gruodžio mėnesio.