PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 23 d. 13:25

Į L. Šepkos parką atkeliavo Rokiškiui dedikuota drožėjų dovana

Rokiškis

Rokiškio rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Rokiškio rajono savivaldybė


315192

Vos kelias dienas Rokiškio krašto muziejuje vykęs 12-asis drožėjų pleneras rugpjūčio 22 d. visuomenei pristatė kūrybinį rezultatą. L. Šepkos parke plenero dalyviai pastatė kompoziciją, skirtą ne tik garsiajam mūsų krašto drožėjui atminti, bet ir šiemet 525-ąjį gimtadienį švenčiam Rokiškiui.

Kompoziciją kūrė plenere dalyvavę prityrę meistrai – Adolfas Teresius ir Saulius Lampickas bei jų mokiniai – Artūras Janickas ir Marijonas Mieldažys. Jaunasis drožėjas Marijonas – dar moksleivis, šiais metais tapęs Lietuvos mokinių liaudies dailės konkurso ,,Sidabro vainikėlis“ laimėtoju.

Rokiškiui dedikuotą kompoziciją sudaro trys dalys: vertikalios skulptūros „Verba Rokiškiui“, kur pažymėti jubiliejiniai 2024 m., ir „Giesmė Rokiškiui“ bei horizontali skulptūra „Rokiškis 1499 m.“, nurodanti metus, kada pirmą kartą buvo paminėtas Rokiškis. Skulptūrų kompozicijoje pastebimi šepkiški motyvai: paukščiai, verba, verpstė.

Visos trys skulptūros sukurtos iš ąžuolo. Pasak Rokiškio krašto muziejaus Ūkio skyriaus vedėjo Valentino Skeirio, ąžuolai – vietiniai, iš Rokiškio krašto, kiekvienai skulptūrai iš verslininko nu[pirkta po vieną ąžuolą.

Dėkodami meistrams už dovaną Rokiškiui, pasidžiaugę, kad abu drožėjai – nuolatiniai čia organizuojamų plenerų dalyviai, kurių kūryba puošia mūsų miestą, rajono meras Ramūnas Godeliauskas ir vicemerė Audronė Kaupienė įteikė jiems dovanų krašto produkcijos, o muziejaus direktorė Aušra Gudgalienė apdovanojo „Rokiškio sūriu“, primindama, kad būtent ši bendrovė yra ištikimiausia įvairių kultūrinių projektų rėmėja.

Drožėjų plenerus organizuoja Rokiškio krašto muziejus, finansuoja Rokiškio rajono savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba

***

Drožėjų plenerai organizuojami nuo 2001 m. ir vykdavo dažniausia kartu su Respublikine drožėjų konkursine paroda Liongino Šepkos premijai laimėti. Iš pradžių organizuoti kasmet, vėliau retėjo ir dabar plenerai vyksta kas 5-eri metai. Šiemetinis 12-asis pleneras skirtas ne tik L. Šepkos atminimui įamžinti, bet ir Rokiškio 525-ajam gimtadieniui paminėti.

Plenero tikslas – puoselėti ir tęsti etnines medžio drožybos tradicijas, populiarinti L. Šepkos kūrybą kaip etniškumo pamatą, skatinti jaunus drožėjus tęsti šio amato tradicijas.