REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 3 d. 14:15

Į „Big Band Festival Šiauliai 2024“ sugužės kolektyvai iš Lietuvos ir atlikėjai iš užsienio

Šiauliai

Atlikėjų asmeninių albumų nuotr.

EtapliusŠaltinis: Pranešimas spaudai


303325

Birželio 12, 15, ir 16 dienomis nugriaudės jau 15-asis tarptautinis „Big Band Festival Šiauliai 2024“, kurį tradiciškai organizuoja Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“. Šiemet festivalyje pasirodys septyni bigbendai iš Lietuvos, Latvijos bei Ukrainos ir tiek pat kviestinių solistų ne tik iš Lietuvos, bet ir Italijos, Suomijos, Latvijos, net Nigerijos. Šiemet festivalio koncertai vyks atvirose miesto erdvėse ir atnaujintoje koncertų salėje „Saulė“.

Festivalį birželio 12 d. 18 val. „Saulės“ koncertų salėje atidarys programa „Muzikinė Editos Piaf istorija“, kurią klausytojams dovanos festivalio šeimininkai – Šiaulių bigbendas drauge su aksominio balso savininke iš Latvijos Aija Vitolina ir talentinguoju, šiauliečiams jau puikiai žinomu akordeonininku Jonu Vozbutu. Charizmatiškoji atlikėja iš Latvijos yra sukaupusi daugiau nei 20 metų sceninę patirtį, taip pat dalyvavo nacionaliniame „Eurovizijos“ dainų konkurse, įvairiuose televizijos projektuose bei miuzikluose. Akordeonininkas Jonas Vozbutas yra daugelio respublikinių bei tarptautinių konkursų, vykusių JAV, Kanadoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Ukrainoje, Šveicarijoje, Italijoje ir kitose Europos šalyse, laureatas ir prizininkas. Pirmą kartą ši bendra solistų ir Šiaulių bigbendo programa, kviečianti pakeliauti legendinės prancūzų dainininkės Editos Piaf kūrybos vingiais, klausytojams buvo pristatyta pernai ir sulaukė didžiulio susidomėjimo bei ovacijų. Jei dar neturėjote progos ją išgirsti, maloniai kviečiame tai padaryti šio festivalio metu.

Birželio 15-ąją 17 val. prasidėsiančiame koncerte Saulės laikrodžio aikštės scenoje žiūrovai išvys keturis Lietuvos kolektyvus: Klaipėdos džiazo orkestrą, Kauno bigbendą, „Vilnius JJAZZ Ensemble“ ir Šiaulių bigbendą jau su kita programa. Geriausius Klaipėdos regiono džiazo muzikantus vienijantis, muzikanto Kęstučio Sovos suburtas kolektyvas iš uostamiesčio pasirodys su atlikėjais iš Italijos – vokalistu Errico Cutolo ir gitaristu Alessandro Florio. Legendinis, jau ketvirtą dešimtmetį skaičiuojantis Kauno bigbendas drauge su jauna džiazo/soul dainininke iš Suomijos Maja Mannila pristatys programą „Scandinavia in Jazz“. Stiprioji jos dalyvių pusė – improvizacinė žaismė ir nuoširdumas, kurių dėka neriama į džiazo, klasikinės bei suomių liaudies muzikos pasaulius. Šiuos atlikėjus scenoje pakeis profesionalių džiazo muzikantų orkestras, vadovaujamas lietuvių kompozitoriaus Jievaro Jasinskio, „Vilnius JJAZZ Ensemble“. Jo gretose dabar yra net 13 kompozitorių, ansamblis šiuo metu siekia vietinėse ir tarptautinėse scenose pristatyti ne tik JJAZZ leidybą, bet ir autorinius bendruomenės projektus.

Antrasis Šiaulių bigbendo pasirodymas festivalyje kardinaliai skirsis nuo pirmojo, nes scenoje kolektyvas pakartotinai pasirodys jau su kitu džiazo atlikėju, 10-ojo projekto „Lietuvos balsas“ sezono nugalėtoju Anyanya Udongwo. Nigerijoje gimęs, bet visą gyvenimą Ukrainoje gyvenęs dainininkas dėl karo buvo priverstas bėgti į Lietuvą. Jo vokalu žavėjosi didžiausi muzikos profesionalai, o didžiulė meilė tam, ką jis daro scenoje, palietė visus, jį išrinkusius geriausiu balsu šalyje.

„Big Band Festival Šiauliai 2024“ birželio 16 d. 15 val. toje pačioje Saulės laikrodžio aikštėje vainikuos dar trijų kolektyvų pasirodymai. Susirinkusiems koncertuos ištikimas festivalio dalyvis – Šiaulių „Romuvos“ gimnazijos džiazo orkestras „Romuva“, vienijantis beveik tris dešimtis muzikantų. Po jo pasirodymo į sceną kils nuo 1990 metų gyvuojantis Jelgavos bigbendas, kurio meno vadovas ir dirigentas yra tas pats kaip ir Šiaulių bigbendo – darbštusis Raitis Ašmanis. Svečiai iš Latvijos šįkart pristatys programą kartu su tėvynainiu, klarnetininku Aldis Kolosovs – multiinstrumentalistu, kurio aistra – jam artimą poeziją paversti garsine patirtimi.

Paskutiniu festivalio akordu taps Ukrainos nacionalinės P.I. Čaikovskio muzikos akademijos bigbendas „SaraBanda“. Pernai festivalyje pirmą kartą viešėjo kitas kolektyvas iš Ukrainos, todėl organizatoriai ypatingai džiaugiasi, kad šios šalies atstovus pavyksta prisikviesti atvykti jau antrus metus iš eilės ir tikisi, kad šalyje vykstantis karas jiems nesutrukdys pasirodyti festivalyje Šiauliuose. Bigbendo „SaraBanda“ repertuare – ukrainiečių (ir ne tik) liaudies dainų aranžuotės, originalūs kūriniai ir žinomi džiazo standartai. Paskutiniais pandemijos metais ir aktyviuoju karo etapu šis bigbendas, kaip ir daugelis Ukrainos kūrybingų studentų grupių, sulaukė sunkių laikų, bet grupė išgyveno. Daugelis šio bigbendo narių šiuo metu groja geriausiuose Ukrainos ir Europos orkestruose ir muzikos grupėse.

Festivalį ves Raimonda Sližienė. Visi „Big Band Festival Šiauliai 2024“ koncertai, kuriuos finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė, nemokami. Daugiau informacijos rasite festivalio Facebook‘o paskyroje Big Band Festival Šiauliai ir organizatorių tinklapyje www.saule.lt/big-band-festival-siauliai/

Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ informacija

Reklama


Foto galerija:




REDAKCIJA REKOMENDUOJA