PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 29 d. 14:11

Honkonge naujienų leidinys ir du jo buvę redaktoriai nuteisti už antivyriausybinę veiklą

Pasaulis

Teismas / Unsplash

BNSŠaltinis: BNS


316025

Honkongo teismas ketvirtadienį pripažino prodemokratinį naujienų leidinį „Stand News“ ir du jo buvusius vyriausiuosius redaktorius kaltais dėl antivyriausybinės veiklos.

„Remdamasis nuosprendyje išdėstytais motyvais, visus tris kaltinamuosius pripažįstu kaltais“, – sakė apygardos teismo teisėjas Kwok Wai-kinas.

Ši byla, daugelio nuomone, parodo žiniasklaidos laisvės ateitį mieste, kadaise vadintame laisvos spaudos bastionu Azijoje.

Buvęs „Stand News“ vyriausiasis redaktorius Chungas Pui-kuenas ir laikinai šias pareigas ėjęs Patrickas Lamas buvo sulaikyti 2021 metais ir nepripažino savo kaltės dėl kaltinimų sąmokslu leisti ir platinti maištą kurstančias publikacijas.

Jų byla dėl maišto kurstymo buvo pirmasis su žiniasklaida susijęs Honkongo teismo procesas nuo 1997 metų, kai buvusi britų kolonija tapo pavaldi Kinijai.

„Stand News“ buvo viena iš paskutiniųjų Honkongo žiniasklaidos priemonių, atvirai kritikavusių vyriausybę plataus masto susidorojimo su kitaminčiais fone, iškilusiame po masinių prodemokratinių protestų 2019 metais.

Pagal kolonijinių laikų įstatymą už minėtą nusikaltimą baudžiama iki dvejų metų kalėjimo ir 5 tūkst. Honkongo dolerių (apie 578 eurų) bauda. Tikimasi, kad teisėjas Kwok Wai-kinas nuosprendį paskelbs vėliau.

„Stand News“ buvo uždarytas praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai buvo susidorota su prodemokratiniu laikraščiu „Apple Daily“, kurio įkalintas įkūrėjas Jimmy Lai kaltinamas sąmokslu pagal 2020 metais priimtą nacionalinio saugumo įstatymą.

Naujausiame organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) spaudos laisvės reitinge Honkongas užėmė 135 vietą tarp 180 pasaulio šalių, palyginti su 80 vieta 2021 metais. Savicenzūra taip pat tapo labiau pastebima politinio susidorojimo su disidentais metu.

Kovą miesto valdžia priėmė dar vieną naują saugumo įstatymą. Daugelis žurnalistų nerimauja, kad jis gali dar labiau suvaržyti spaudos laisvę.

Honkongo vyriausybė tvirtina, kad mieste tebegalioja spaudos laisvė, kurią garantuoja miesto konstitucija.

Europos Sąjunga ketvirtadienį po nuosprendžio pareiškė, jog „tai dar vienas ženklas, kad spaudos laisvei lieka vis mažiau erdvės“.

„Teismo sprendimas gali trukdyti pliuralistiniam keitimuisi idėjomis ir laisvam informacijos srautui, kurie yra Honkongo ekonominės sėkmės pagrindas“, – sakoma ES atstovo spaudai pareiškime, kuriame Honkongas raginamas „nustoti persekioti žurnalistus“.

Jungtinės Valstijos irgi pasmerkė šį Honkongo teismo nuosprendį, pavadindamos jį nauju smūgiu šios pusiau autonominės Kinijos teritorijos reputacijai.

„Stand News“ redaktorių nuteisimas už maištą yra tiesioginis išpuolis prieš žiniasklaidos laisvę ir menkina kadaise pasididžiavimą kėlusią Honkongo tarptautinę reputaciją dėl atvirumo, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė JAV Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris (Metjus Mileris).