PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 11 d. 09:53

„Homanit Lietuvos“ vadovė: įmonė nekompensuos galimo turto nuvertėjimo, sieks dialogo

Lietuva

Pagirių bendruomenės protestas dėl „Homanit" įmonės veiklos. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Lukas JuozapaitisŠaltinis: BNS


317910

Vokietijos kapitalo medienos plaušo plokščių gamintojai „Homanit Lietuva“ užbaigus gamyklos Pagiriuose statybą ir ketinant netrukus pradėti veiklą, bendrovė neketina kompensuoti gyventojams galimo jų turto nuvertėjimo, sako įmonės vadovė Inga Urbanavičiūtė. Tačiau ji žada siekti geresnio dialogo su bendruomene, investuoti į gyvenvietės infrastruktūrą,

„Tikrai nesiruošiame kompensuoti kažkokio tikro arba gal labiau menamo nekilnojamojo turto nuvertėjimo dėl to, kad atsirado fabrikas ar panašiai. Bet tikrai bendradarbiausime“, – interviu „Verslo žinioms“ sakė I. Urbanavičiūtė.

Vilniaus rajono Pagirių bendruomenė protestuoja prieš būsimą gamyklos veiklą Pagirių vandenvietės teritorijoje, ji ne kartą piketavo ir reikalavo iškelti gamyklą iš šios teritorijos.

Žmonės teigia, kad gamykla gali užteršti vandenvietę, kuri yra rezervinis vandens šaltinis avarijos Astravo atominėje elektrinėje atveju, be to, ji terš aplinką, nuvertės jų nekilnojamasis turtas.

Pasak I. Urbanavičiūtės, įmonės ir bendruomenės dialogas iš esmės nevyksta, tačiau jo ir negali būti, jei protestuojantieji toliau reikalaus gamyklą nugriauti.

„Dar kvestionuoju, kas yra bendruomenė – ar iš viso žinome bendruomenės norus, ar žinome marginalų grupelės norus. Aš pakankamai nauja (I. Urbanavičiūtė įmonei pradėjo vadovauti liepą – BNS), noriu susivokti, bet pirmiausia reikia dialogo. Jis negali vykti, kai sakoma, kad reikia nugriauti fabriką“, – teigė „Homanit Lietuvos“ vadovė.

„Pasikvietėme dviejų bendruomenės grupelių atstovus, su jais pradėjome, bet, mano giliu įsitikinimu, tai nėra visa bendruomenė. Bandome pasiekti ir kitas socialines grupes. Turint tą, galime kažką siūlyti, esame pasiruošę išklausyti ir juos“, – pridūrė ji.

I. Urbanavičiūtė pripažino, jog įmonei anksčiau bendraujant su Pagirių bendruomene „trūko skaidrumo ir geranoriškumo“.

Jos teigimu, „Homanit Lietuvos“ akcininkai ketina investuoti į Pagirių viešąją infrastruktūrą, pavyzdžiui, įrengs vaikų žaidimų aikšteles.

„Homanit“ 2021 metų gruodį pradėjusi daugiau nei 215 mln. eurų vertės gamyklos statybą, kuri yra didžiausia investicija įmonės istorijoje, jau baigė statyti pagrindinį gamyklos bei sandėlį: „Tikimės, kad už mėnesio turėsime statybų pabaigos aktą, tada liks tradicinė procedūra, aplinkosauginės procedūros prieš veiklos pradžią ir startuojame.“

Jos teigimu, gamykloje jau galima pradėti neapdailintų medienos drožlių plokščių gamybą, tačiau bendrovė dar neturi visos apdailinimo įrangos.

Anot I. Urbanavičiūtės, „Homanit Lietuva“ per parą pagamins apie 1 tūkst. kub. metrų plokščių, o per pirmus metus galėtų pasiekti 60–70 mln. eurų apyvartą., be to, ji gali trigubėti pradėjus plokščių apdailinimo darbus.

Produkciją įmonė ketina eksportuoti į Europos šalis.