PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 8 d. 10:49

„Hezbollah“ surengė didžiausią oro ataką prieš Izraelio karinę bazę Golano aukštumose

Pasaulis

Pixabay.com nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


308276

Libano judėjimas „Hezbollah“ sekmadienį paskelbė, kad pradėjo didžiausią iki šiol savo oro operaciją – į Izraelio karinės žvalgybos bazę aneksuotose Golano aukštumose pasiuntė sprogstamuosius dronus.

Tai naujausias incidentas tarp vis dažniau pasitaikančių Libano ir Izraelio susirėmimų, kurie kelia visuotinį susirūpinimą.

Izraelis ir islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ sąjungininkė „Hezbollah“ beveik kasdien apsikeičia ugnimi po to, kai spalio 7 dieną palestiniečių grupuotė surengė išpuolį Pietų Izraelyje, kuris savo ruožtu išprovokavo karą Gazos Ruože.

„Hezbollah“, paskelbusi apie didžiausią savo oro pajėgų operaciją, išplatintame pranešime nurodė, kad pasiuntė „kelis vienas po kito einančius bepiločių orlaivių eskadronus į žvalgybos centrą“ ant Hermono kalno.

Izraelio pajėgos nurodė, kad dronas su sprogmenimis nukrito Hermono kalno atviroje vietovėje. Pranešama, kad per incidentą niekas nebuvo sužeistas.

Tačiau pastarosiomis savaitėmis padaugėjo išpuolių ir retorikos apie galimą platesnį Izraelio ir „Hezbollah“ konfliktą. Ankstesnį kartą žydų valstybė ir „Hezbollah“ kariavo beveik prieš du dešimtmečius.

Libano judėjimo teigimu, dronų ataka buvo atsakas į šeštadienio Izraelio smūgius Libano rytuose, maždaug už 100 km nuo abiejų šalių sienos. „Hezbollah“ pranešė, kad per ataką žuvo vienas jos kovotojas.

„Hezbollah“ teigė, kad per Hermono kalno ataką apšaudė Izraelio žvalgybos sistemas, kurios, judėjimo teigimu, buvo sunaikintos ir kilo didžiulis gaisras.

Anksčiau sekmadienį Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) aplankė karius ant Hermono kalno, pranešė jo biuras.

Dviejuose papildomuose pareiškimuose Izraelio pajėgos pridūrė, kad jų oro gynybos sistema sėkmingai perėmė kelis oro taikinius, kurie, pasigirdus sirenų signalams, skrido iš Libano į Golano aukštumas.

1967 metais Izraelis atėmė Golano aukštumas iš Sirijos, o vėliau jas aneksavo. Tarptautinė bendruomenė šio žingsnio iš esmės nepripažįsta.

Pasak pajėgų, šeštadienį per Izraelio smūgį žuvo „Hezbollah“ oro gynybos kovotojas.

Sekmadienį „Hezbollah“ paskelbė apie dar keturis išpuolius prieš Izraelio karinius objektus. Pranešama, kad per šias atakas buvo panaudotos raketos ir kelios sparnuotosios raketos. Izraelio institucijų duomenimis, per incidentą buvo sužeisti keturi žmonės.

Y. Gallantas paskelbė vaizdo įrašą nuo Hermono kalno ir pareiškė, kad jei Gazos Ruože bus nutraukta ugnis, Izraelis tęs kovą ir padarys viską, ko reikia, kad pasiektų norimą rezultatą kampanijoje prieš „Hezbollah“.

Smurtas suintensyvėjo netrukus po to, kai Gazos Ruože prasidėjo „Hamas“ ir Izraelio karas. „Hezbollah“ teigia, kad smogė Izraeliui solidarizuodamasi su „Hamas“.

„Hezbollah“ ir „Hamas“ priklauso Irano vadovaujamam Pasipriešinimo frontui, nukreiptam prieš Izraelį ir Jungtines Valstijas. Regioniniam aljansui taip pat priklauso Jemeno husių sukilėliai ir kovotojų grupuotės iš Irako bei Sirijos.

Dėl kovų dešimtys tūkstančių žmonių abiejose sienos pusėse buvo priversti palikti savo namus. Šiaurės Izraelyje žuvo 16 karių ir 11 civilių. Libane žuvo daugiau kaip 497 žmonės, daugiausia kovotojų, taip pat dešimtys civilių.