PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 20 d. 16:13

„Hamas“ teigia, kad J. Bideno pastabos uždega „žalią šviesą“ Izraeliui tęsti karą

Pasaulis

Joe Bidenas / Scanpix

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


314715

„Hamas“ antradienį pasmerkė JAV prezidento Joe Bideno teiginius, kad grupuotė atsitraukia nuo susitarimo dėl paliaubų Gazos Ruože, pavadindama jo pastabas „žalia žviesa“ Izraeliui tęsti karą.

Šie „klaidinantys teiginiai (...) neatspindi tikrosios judėjimo, kuris siekia paliaubų, pozicijos“, pareiškime nurodė palestiniečių smogikų grupuotė. Ji pavadino J. Bideno pastabas, kurios nuskambėjo antradienį, kai JAV prezidentas ruošėsi išvykti iš Čikagos po kreipimosi į Demokratų partijos nacionalinį suvažiavimą, „amerikiečių žalia šviesa ekstremistinei sionistų vyriausybei įvykdyti daugiau nusikaltimų prieš apsiginti negalinčius civilius“.

Pareiškimas buvo paskelbtas tuo metu, kai JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas antradienį vieši Egipte dalyvauti pokalbiuose apie paliaubas Gazos Ruože. A. Blinkenas, kuris pirmadienį Jeruzalėje susitiko su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, vėliau dar vyks į Katarą – ši šalis kartu su Egiptu tarpininkauja derybose dėl ugnies nutraukimo 10 mėnesių trunkančiame kare.

„Hamas“ tvirtino, kad J. Bideno pastabos atspindi aiškų „amerikiečių šališkumą“ Izraelio atžvilgiu ir Vašingtono bendrininkavimą vykdant „naikinimo karą prieš apsiginti negalinčius civilius“. Grupuotė pažymėjo, kad ji yra įsipareigojusi laikytis paliaubų plano, kurį J. Bidenas pristatė gegužės 31 d. ir kurį, anot JAV prezidento, pasiūlė Izraelis.

„Hamas“ apibūdino naujausius JAV inicijuotus šio plano pakeitimus kaip „perversmą, nukreiptą prieš“ ankstesnę struktūrą, apkaltindama Vašingtoną „sutinkant su“ B. Netanyahu nustatytomis sąlygomis. „B. Netanyahu visada trukdė susitarimui ir nustatė naujas sąlygas bei reikalavimus“, – pareiškė grupuotė ir kartu paragino „JAV administraciją pakeisti savo aklo šališkumo sionistų karo nusikaltėlių atžvilgiu politiką“.

„Hamas“ taip pat paragino „tarpininkus prisiimti įsipareigojimus“ ir įpareigoti Izraelį priimti pradinį pasiūlymą.