PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 20 d. 11:23

„Hamas“ po TTT nuosprendžio ragina nedelsiant imtis veiksmų dėl Izraelio vykdomos okupacijos

Pasaulis

„Hamas“ kovotojai. Scanpix nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


310508

„Hamas“ penktadienį paragino nedelsiant imtis tarptautinio masto veiksmų, kad būtų nutraukta Izraelio vykdoma palestiniečių teritorijų okupacija, kai prieš tai Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) nusprendė, jog tai yra neteisėta.

Smogikų grupuotė, kuri šiuo metu kariauja su Izraeliu Gazos Ruože, pranešime palankiai įvertino TTT sprendimą, sakydama, kad „tarptautinė sistema turi nedelsdama imtis veiksmų siekiant nutraukti okupaciją“.

Anksčiau penktadienį buvo pranešta, kad TTT nusprendė, jog Izraelio gyvenviečių politika okupuotose palestiniečių teritorijose pažeidžia tarptautinę teisę. „Naujakurių perkėlimas į Vakarų Krantą ir į Jeruzalę, taip pat jų buvimo išlaikymas pažeidžia Ketvirtosios Ženevos konvencijos 49 straipsnį“, – pareiškė TTT. Gamtos išteklių naudojimas taip pat nesuderinamas su Izraelio, kaip okupacinės valstybės, įsipareigojimais pagal tarptautinę teisę.

Izraelis Vakarų Krantą, Rytų Jeruzalę ir Gazos Ruožą užkariavo per Šešių dienų karą 1967 m. Iš Gazos Ruožo jis 2005-aisiais pasitraukė, tačiau ir toliau kontroliuoja sausumos, jūros ir oro sienas. Rytų Jeruzalę Izraelis aneksavo, o Vakarų Krantą vadina ginčytina teritorija, dėl kurios ateities turi būti sprendžiama derybose. Kartu Izraelis Rytų Jeruzalėje ir Vakarų Krante apgyvendina savo piliečius, kad sustiprintų šių teritorijų kontrolę.

Tarptautinė bendruomenė visas tris teritorijas laiko okupuotomis. Palestiniečiai visų jų nori savo, nepriklausomai, valstybei.

TTT sprendimas nėra įpareigojantis, tačiau karo Gazos Ruože kontekste gali dar labiau padidinti spaudimą Izraeliui. Čia Izraelis po spalio pradžioje prieš jį surengto beprecedenčio išpuolio mėgina įveikti „Hamas“. Šis karas turi siaubingų padarinių civiliams.