PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Liepos 7 d. 19:05

„Hamas“ pareigūnas tvirtina, kad derybos dėl įkaitų įmanomos be nuolatinių paliaubų (papildyta)

Pasaulis

Freepik.com nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


308209

Vienas aukšto rango „Hamas“ pareigūnas sekmadienį naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad palestiniečių smogikai yra pasirengę aptarti susitarimą dėl įkaitų ir Gazos karo užbaigimą be „visapusiškų ir nuolatinių paliaubų“.

„Hamas“ pozicija sušvelnėjo tuo metu, kai Jungtinės Valstijos, Kataras ir Egiptas deda pastangas privilioti varžovus susėsti ir derėtis dėl devynis mėnesius trunkančio karo užbaigimo ir sudaryti susitarimą dėl „Hamas“ laikomų įkaitų bei Izraelyje kalinamų žmonių paleidimo.

„Hamas“ anksčiau reikalavo, kad Izraelis sutiktų su visapusiškomis ir nuolatinėmis paliaubomis“, – AFP tvirtino pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Šis žingsnis buvo apeitas, nes tarpininkai pažadėjo, kad tol, kol tęsis derybos dėl kalinių, tęsis ir paliaubos“, – pridūrė jis.

Izraelis, pareigūnų duomenimis, anksčiau griežtai prieštaravo „Hamas“ reikalavimams dėl nuolatinių paliaubų.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pavertė „Hamas“ sunaikinimą ir visų įkaitų sugrąžinimą pagrindiniu Izraelio karinės kampanijos, pradėtos po spalio 7-osios atakų, tikslu.

JAV prezidentas Joe Bidenas gegužės 31 d. pristatė planą, kurį, anot jo pasiūlė Izraelis, ir pažadėjo „veiksmų planą dėl ilgalaikių paliaubų ir visų įkaitų paleidimo“.

Izraelio derybininkas penktadienį nuvyko į Dohą derėtis su tarpininkais. Izraelis sakė, kad „Hamas“ kontrpasiūlymuose vis dar yra spragų, tačiau derybininkas šią savaitę grįš į Dohą.

Informacijos apie tarpininkų dedamas pastangas turintis pareigūnas pareiškė, kad šią savaitę į Katarą taip pat keliaus JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas.

„Hamas“ pareigūnas nurodė, kad Egiptas ir Turkija ateinančiomis dienomis taip pat dės daugiau pastangų, jog būtų galima pasiekti susitarimą.

Jei prasidės visapusiškos derybos, „Hamas“ mano, kad jos truks dvi-tris savaites, tvirtino pareigūnas.

Anot J. Bideno, Izraelio plane siūlomos pradinės šešių savaičių trukmės paliaubos, Izraelio pasitraukimas iš apgyvendintų Gazos Ruožo teritorijų ir palestiniečių kalinių paleidimas mainais į kai kuriuos spalio 7 d. pagrobtus įkaitus.