PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 26 d. 08:55

„Hamas“: grupuotės delegacija išvyko iš Kairo po susitikimo su tarpininkais dėl paliaubų

Pasaulis

„Hamas“ kariai. Scanpix nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


315369

Vienas „Hamas“ pareigūnas sekmadienį nurodė, kad grupuotės delegacija išvyko iš Kairo po susitikimo su Egipto ir Kataro tarpininkais, siekiančiais susitarimo dėl paliaubų Gazos Ruože.

„Šį vakarą „Hamas“ delegacija išvyko iš Kairo po susitikimo su Egipto ir Kataro tarpininkais, kurie juos supažindino su naujausių derybų rezultatais“, – sakoma „Hamas“ politinio biuro nario Izzato al Rishqo išplatintame pranešime.

Po to, kai praėjusį mėnesį buvo nužudyti du Irano remiamų grupuočių aukšto rango lyderiai, suintensyvėjo diplomatinės pastangos susitarti dėl paliaubų palestiniečių anklave, baiminantis platesnio masto karo.

Teheranas ir jo sąjungininkai, dėl jų žūties kaltinantys Izraelį, pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų.

Derybos dėl ugnies nutraukimo grindžiamos planu, kurį gegužės pabaigoje pateikė JAV prezidentas Joe Bidenas ir pavadino jį Izraelio pasiūlymu.

Sekmadienį I. al Rishqas pranešė, kad „Hamas“ yra pasirengusi įgyvendinti J. Bideno pasiūlytą planą.

Jungtinės Valstijos, kurios taip pat tarpininkauja derybose, penktadienį pareiškė, kad naujausiame derybų raunde padaryta pažanga, tačiau ankstesnis optimizmas per kelis mėnesius trukusias derybas pasirodė esąs nepagrįstas.

Anksčiau „Hamas“ teigė, kad grupuotės delegacija vyks į Egipto sostinę, tačiau tik susitikti su tarpininkais, o ne dalyvauti derybose.

Sekmadienį I. al Rishqas pakartojo keletą seniai „Hamas“ keliamų reikalavimų bet kokiam paliaubų susitarimui, visų pirmą visišką Izraelio pajėgų išvedimą iš Gazos Ruožo.