PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 2 d. 15:14

Gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, ar potvynis ir liūtys neužteršė šulinių

Radviliškis

Radviliškio rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Radviliškio rajono savivaldybė


312533

Paskelbus ekstremalią situaciją Radviliškio rajono savivaldybės teritorijoje, dėl stichinio meteorologinio reiškinio – labai smarkaus vėjo ir labai smarkaus lietaus, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamento Radviliškio skyrius atkreipia dėmesį ir teikia rekomendacijas potvynio atveju, esant apsemtoms teritorijoms, kada šachtinių šulinių ir gręžinių vanduo gali būti užterštas potvynio vandenyje esančiomis cheminėmis ir biologinėmis medžiagomis.

Rekomendacijos gyventojams potvynio atveju, kurie maistui naudoja šachtinių šulinių ir gręžinių vandenį:

  • Su potvynio vandeniu į šulinius gali patekti paukščių ir gyvulių, namų augintinių išmatos, netvarkingų lauko tualetų, nuotekų kaupimo rezervuarų, šiukšliadėžių turinys, o su juo – įvairūs mikrobai, galintys sukelti žarnyno infekcijas, įvairias odos ligas. Ligų sukėlėjais gali būti įvairūs virusai, bakterijos, pirmuonys ir kirminų kiaušinėliai. Priklausomai nuo patekusio į organizmą sukėlėjo, žmogus gali susirgti įvairiomis užkrečiamosiomis ligomis, bet dažniausiai tai būna ūmios žarnyno infekcinės ligos.
  • Reikėtų stebėti, ar vandens lygis šulinyje staiga nepakilo. Tai gali reikšti, kad šulinio sienelės yra nesandarios ir teršalai į vandenį gali patekti ne tik užliejus šulinį, bet ir per plyšius.
  • Nuslūgus potvyniui, būtinas apsemtų šachtinių šulinių išsiurbimas, dumblo, pašalinių daiktų pašalinimas, šulinio dugno, rentinio sienelių išvalymas ir dezinfekavimas bei šachtinio šulinio, gręžinio aplinkos sutvarkymas.
  • Šuliniui naujai prisipildžius vandeniu, dezinfekuojamas šulinio vanduo. Šulinių ir versmių dezinfekciją gali atlikti juridiniai asmenys, turintys kenkėjų kontrolės (dezinfekcijos, dezinsekcijos, deratizacijos) veiklai išduotą licenciją.
  • Praėjus nustatytai dezinfekcijos trukmei, atliekamas pakartotinis vandens išsiurbimas, o šachtiniam šuliniui prisipildžius vandeniu, vanduo turi būti tiriamas dėl mikrobinės ir cheminės šulinio vandens taršos.
  • Paprastai šachtinio šulinio, gręžinio vanduo tiriamas dėl galimos taršos žarninėmis lazdelėmis (Escherichia coli), žarniniais enterokokais, amoniu, nitritais, nitratais, organinėmis medžiagomis (nustatomas permanganato indeksas), dezinfekcinės medžiagos likučiais.

Primenama, kad šeimos, turinčios kūdikių iki pusės metų amžiaus, ar nėščiosios, kurių maistui naudojamas šachtinio šulinio vanduo, gali kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, kad jis būtų ištirtas dėl taršos nitritais ir nitratais. Tyrimai atliekami valstybės lėšomis.

Esant įtarimams dėl galimo kitų pavojingų cheminių medžiagų patekimo į šulinį, dėl papildomų tyrimų tikslingumo rekomenduojame konsultuotis su Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą tel. +370 5 264 9676 arba elektroniniu paštu info@nvsc.lt.