PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 22 d. 12:00

Gynybos obligacijų išplatinta jau už 4,6 mln. eurų

Lietuva

Antidronas / EIMIN

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai


325205

Spalio 10 d. startavus gynybos obligacijų platinimui, žmonės, verslas ir kitos organizacijos jų rezervavo jau už 4,6 mln. eurų. Šios lėšos bus skirtos svarbios ginkluotės įsigijimui – įvairioms antidroninėms sistemoms.

Spalio 10-21 d. „Swedbank“ sudarytos 612 sutarčių įsigyti gynybos obligacijų už 2,9 mln. eurų, SEB – 386 sutartys už 1,7 mln. eurų. Abiejuose bankuose žmonės buvo ženkliai aktyvesni nei verslas ir kitos organizacijos (99 proc. sutarčių sudarė fiziniai asmenys). Žmonės taip pat paskolino valstybei kur kas daugiau nei verslas – apie 96 proc. gynybos obligacijų sumos „Swedbank“, apie 75 proc. – SEB.

„Gynybos obligacijų išskirtinumas yra tas, kad valstybė skolinasi iš žmonių ir verslo pigiau, nei rinkose, o pastarieji tokiu būdu prisideda prie šalies gynybos finansavimo. Tarpiniai emisijos rezultatai džiugina, nes rodo palyginti nemažą susidomėjimą gynybos obligacijomis, atsižvelgiant į vyravusį skepticizmą dėl santykiniai nedidelių palūkanų. Jau dabar per 12 dienų iš gynybos obligacijų surinkta suma yra didesnė nei kai kurių Vyriausybės taupymo lakštų emisijų per dvi savaites “, – sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Galutinė tiksli suma, už kiek buvo įsigyta gynybos obligacijų, paaiškės pasibaigus emisijos platinimui – spalio 29 d. Pirmoji gynybos obligacijų emisija bus išperkama 2025 m. spalio 29 d., už ją bus mokama 2 proc. metinių palūkanų.

Krašto apsaugos ministerija už 4,6 mln. eurų svarstytų įsigyti skirtingų antidroninių sistemų, kurių vertė už vienetą svyruoja apytiksliai nuo 20 iki 100 tūkst. eurų. Tai gali apimti įvairaus pobūdžio sistemas kaip, pavyzdžiui, nešiojamas rankinis antidronas, dronų aptikimo sistemos, mobilios dronų aptikimo sistemos ir kt.

Gynybos obligacijos yra tiksliniai Vyriausybės taupymo lakštai (VTL), skirti gynybos poreikiams finansuoti. Prisidėti prie šalies saugumo stiprinimo, įsigyjant gynybos obligacijų, gali kiekvienas – tiek žmonės, tiek verslas ir kitos organizacijos .