PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 25 d. 07:14

Grigiškėse bus pristatytos mobilizacinės sistemos patikrinimo pratybos „Vyčio skliautas”

Vilnius

Kariai / Lietuvos kariuomenė

EtapliusŠaltinis: ELTA


320330

Trečiadienį Grigiškėse bus pristatytos didžiausios šią savaitę vykstančios mobilizacinės sistemos patikrinimo pratybos „Vyčio skliautas 2024”.

Pirmadienį prasidėjusios pratybos vyks iki ketvirtadienio. Jas koordinuoja Nacionalinis krizių valdymo centras bei Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas.

Pratybomis siekiama identifikuoti silpnąsias grandis, didžiausias rizikas, kylančias valstybei, kai dėl priešiškų veiksmų patiriamos masinės informacinės ir kibernetinės atakos dingsta elektros energijos tiekimas, neveikia mobilusis ryšys ir internetas, sutrinka gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos, vykdomos diversijos bei būtina gyventojų evakuacija.

Antrąją „Vyčio skliautas 2024” pratybų dieną buvo sušauktas Valstybės mobilizacijos operacijų centras (VMOC). Jis įvertino Lietuvos kariuomenei ir sąjungininkų atvykimui reikalingus poreikius, gyventojų evakuacijos klausimus mobilizacijos kontekste, davė nurodymus dėl sprendimų vykdymo.

Tokio masto pratybos Lietuvoje vyksta pirmą kartą. Numatoma, kad jose iš viso dalyvaus apie tūkstantis valstybės tarnautojų, pareigūnų, savivaldybių atstovų bei savanorių. Pratybų dalyviai veiks simuliuojamoje hibridinių ir konvencinių grėsmių aplinkoje, pateikiant kuo realesnę situaciją.

Pasirengimo patikrinimas vyksta septyniose vietose – sostinės savivaldybėje, Grigiškių „Šviesos“ gimnazijoje, Gabijos gimnazijoje, Vilniaus Žvėryno gimnazijoje, Vilniaus ir Lentvario geležinkelio stotyse.