Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai
Kokių makaronų lakštus rinktis?
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, maistingiausi – viso grūdo dalių makaronai arba pagaminti iš kietagrūdžių kviečių bei grikių, praturtinti daržovėmis.
„Didelė klaida, kai žmonės, kontroliuojantys svorį, bijo valgyti įvairų maistą. Naudingiau yra planuoti kiekvienos dienos maisto kiekį, išlaikyti valgymo režimą ir nebadauti. Makaronai aprūpina žmogaus organizmą kompleksiniais angliavandeniais ir, nors nepasižymi itin didele mineralinių medžiagų gausa, juose yra šiek tiek kalcio, magnio bei geležies. Kai kuriose rūšyse – ir cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų, – apie maistines savybes pasakoja E. Gavelienė. – O jeigu makaronai yra viso grūdo ar pagaminti iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir dar praturtinti špinatais ar burokėliais, jie tampa maistingesni.“
Be to, ekspertė pataria atkreipti dėmesį ir į makaronų gaminimo būdą. Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje dar vadinami „al dente“: „Jeigu makaronai nėra išbrinkę, jų glikeminis indeksas bus mažesnis. Tai reiškia, kad cukraus lygis kraujyje kyla lėčiau ir tolygiau. Tad valgant tokiu būdu virtus makaronus ilgiau išsilaiko sotumo jausmas.“
Makaronų vartojimas ir laikymas
Gydytoja dietologė rekomenduoja lazaniją ir kitus iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę. Taip pat dr. Edita Gavelienė pažymi, kad tam tikrų ligų varginami žmonės savo mitybos racione turėtų jų vengti. „Jeigu tai – kvietiniai, ruginiai ar kiti glitimo turintys makaronai, tai celiakija sergantys arba neceliakinį jautrumą glitimui turinys asmenys šių rūšių makaronų neturėtų valgyti“, – įspėja gydytoja dietologė.
Pasak Olgos Suchočevos, makaronai išlieka pirmas pasirinkimas norintiems sutaupyti: „Pastebime, kad per pastaruosius metus gerokai išaugo pigiausių makaronų pardavimai. Perkamiausi išlieka kietųjų kviečių makaronai: spagečiai, sraigteliai ir vamzdeliai. Taip pat auga kiaušininių, ryžių bei „Wok“ makaronų paklausa.“
Be to, makaronus O. Suchočeva pataria laikyti sausoje vietoje, o gaminant – vadovautis ant pakuotės nurodytomis instrukcijomis bei dėti tik į verdantį vandenį, priešingu atveju jie pasidaro lipnūs ir greitai ištyžta.
„Kokybiškiausi makaronai yra tie, kurie nesuverda, yra pagaminti iš aukščiausios rūšies miltų, turi šiurkštų paviršių, lengvai netrupa ir išlaiko savo formą. Tokie makaronai gerai sugeria padažus“, – sako ekspertė.
RECEPTAS
Greita lazanija keptuvėje
Lazanijai reikės:
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus;
1/2 kg itališkos dešros;
2 skiltelių česnako;
30 g makaronų padažo;
1 puodelio vandens;
1/2 šaukštelio itališkų prieskonių;
9 lazanijos makaronų;
1 puodelio rikotos sūrio;
1/4 puodelio tarkuoto parmezano;
1/4 šaukštelio druskos;
1/4 šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
1 puodelio susmulkintos mocarelos.
Gaminimo eiga:
Skanaus!