PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 14 d. 15:37

Gražiausius Latvijos ir Lietuvos dainų švenčių kūrinius pamatysime Rokiškyje

Rokiškis

Rokiškio rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Rokiškio rajono savivaldybė


301158

Rugsėjo 21 d. 17 val. Rokiškyje pamatysime gražiausias 100-metį mininčios Lietuvos dainų šventės ir 150-metės Latvijos dainų šventės akimirkas.

Rokiškio rajono savivaldybės ir Jekabpilio apskrities administracijos kartu su kultūros įstaigomis pradeda tarptautinį projektą „Latvijos ir Lietuvos dainų ir šokių švenčių aidai apibus sienos“.

Gegužės 10 d. Latvijoje įvyko parengiamasis projekto dalyvių susitikimas, kuriame suderintas repertuaras. Jame – 15 gražiausių abiejų dainų ir šokių šventės numerių. Planuojama, kad koncerte dalyvaus daugiau kaip 350 atlikėjų.

Organizatoriai sumanė kviesti ir publiką dainuoti bei šokti kartu. Specialiai jiems parinktos trys populiarios liaudies dainos: „Atskrend sakalėlis“, „Padainuosim mes sustoję“ ir žygio daina tapusi „Augo kieme klevelis“. O mėgstantys smagiai pašokti galės suktis „Malūnėlyje“.

Projekto vadovė Irena Matelienė ragina įstaigų kolektyvus, bendruomenes ar kaimynus belaukiant šventės smagiai parepetuoti.

Subūrus dešimt ir daugiau žmonių grupę, į repeticiją bus galima pasikviesti „gyvus“ mokytojus: muzikantą ir choreografą. Dainų žodžiai ir informacija, kur kreiptis dėl šių smagių repeticijų, netrukus bus paskelbti.

Projektui 27905 eurų skyrė Europos Sąjungos Piliečių, lygybės, teisių ir vertybių (angl. Citizens, equality, rights and values – CERV) programa, Miestų partnerystės (angl. Town Twinning) paprogramė.

Projektą koordinuoja Rokiškio rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos ir kultūros skyrius. Projekto renginį Rokiškyje įgyvendina Rokiškio kultūros centras ir Rokiškio Rudoflo Lymano muzikos mokykla.

Lygybės, teisių ir lyčių lygybės projektuose siekiama propaguoti teises, nediskriminavimą ir lygybę.

Rokiškyje vyksiančios šventės organizatoriai didelį dėmesį skiria kolektyvų atrankai ne tik dėl meninio pasirengimo lygio, bet ir dalyvaujančių moterų ir vyrų skaičiaus santykio.

Renginio dieną dalyviai taip pat rinksis į diskusiją ir planuoja parengti jungtinį kreipimąsi į politikus bei vykdomąją valdžią. Dalyviai kvies puoselėti mėgėjų meną ir sudaryti sąlygas jame dalyvauti visiems to pageidaujantiems gyventojams.