PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 13 d. 18:10

Graikija trečią dieną kovoja su pražūtingu miškų gaisru

Pasaulis

ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


313924

Graikijos gelbėjimo tarnybos antradienį jau trečią dieną Atėnų apylinkėse kovoja su didžiuliais miškų gaisrais, kurie nusinešė vieno žmogaus gyvybę, o tūkstančius privertė palikti savo namus.

Pranešama, kad sudegusioje gamykloje buvo rasta žuvusi moldavė, o dėl sužalojimų, patirtų per sekmadienį kilusį gaisrą, ligoninėje jau gydomi mažiausiai 66 žmonės, pranešė valdžios institucijos. Tarp sužeistųjų – penki ugniagesiai.

Stipraus vėjo kurstomas miško gaisras niokojo kraštovaizdį į šiaurės rytus nuo sostinės, sunaikindamas dešimtis namų, automobilių ir verslui skirtų patalpų 10 tūkst. hektarų plote.

Graikijos vyriausybė paprašė Europos valstybių pagalbos. Prancūzija, Italija, Čekija, Rumunija, Serbija ir Turkija išsiuntė šimtus ugniagesių, sraigtasparnių, gaisrinių mašinų ir vandens cisternų, pranešė valdžios institucijos.

Nuo gaisro smarkiai nukentėjo Nea Pentelės, Palaja Pentelės, Patima Chalandrio ir Vrilisijos priemiesčiai.

Chalandrio priemiestyje esančioje gamykloje buvo rastas šešiasdešimt kelerių moldavės kūnas. Plieno ir apdegusių kėdžių bei stalų maišalynėje buvo padėta baltų gėlių puokštė žuvusiajai pagerbti.

Chalandrio savivaldybės meras Simas Rusas (Simos Roussos) valstybinei televizijai ERT sakė, kad vien jo savivaldybėje ugnis sunaikino daugiau kaip dešimtį namų. Pasak jo, taip pat nukentėjo daug verslo patalpų, automobilių, anglių aikštelių bei dažų sandėlių.

„Ugnis nukeliavo 50 kilometrų ir 10 kartų pakeitė kryptį“, – sakė jis.

Netoliese esančioje Pentelėje iš sraigtasparnio buvo bandoma vandeniu gesinti didžiulius liepsnos kamuolius, kylančius iš sandėlio, kuriame buvo medienos ir, kaip manoma, propano talpų. Aidėjo garsūs sprogimai, skraidė daiktai.

Dvi dienas iš eilės didelę sostinės dalį gaubiant dūmams, mokslininkai pranešė, kad padidėjo pavojingų ore esančių dalelių kiekis.

Šimtai ugniagesių, kurie pasitelkė apie 200 gaisrinių mašinų ir 12 vandenį pilančių lėktuvų, kovojo su gaisru, įsiplieskusiu Varnave, maždaug už 35 km nuo Atėnų.

Graikijos ugniagesių gelbėtojų asociacijos vadovas Kostas Cikas (Costas Tsigkas) ERT sakė, kad ugniagesių pajėgos per naktį padarė pažangą.

„Tačiau sąlygos ir vėl nebus lengvos. Nuo vidurdienio bus vėjuota (...), kiekviena valanda bus vis sunkesnė“, – pridūrė jis.

Graikijos nacionalinė observatorija, kuriai taip pat gresia gaisro pavojus, pranešė, kad antradienį numatoma iki 38 Celsijaus laipsnių temperatūra ir iki 11 m per sek. stiprumo vėjas.

„Neatsakyti klausimai“

Dėl šio gaisrų siautėjimo Graikijos vyriausybė sulaukė spaudos puolimo.

„Jau gana“, – skelbė Graikijos centristinio dienraščio „Ta Nea“ pirmas puslapis. Liberalusis „Kathimerini“ rašė, kad nekontroliuojamas gaisras „paliko didžiulę destrukciją ir neatsakytų klausimų“.

„Evakuoti Maksimą (Maximos)“, – skelbė kairiosios pakraipos dienraštis „Efsyn“, turėdamas omenyje pastatą, kuriame įsikūręs ministro pirmininko biuras.

Gaisras kilo į Pentelikono kalną, nuo kurio atsiveria sostinės panorama, ir siaubė priemiesčius, kuriuose gyvena dešimtys tūkstančių žmonių.

Buvo paskelbta dešimtys įsakymų evakuotis; daug tūkstančių žmonių pasitraukė.

Graikijos ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) nutraukė savo atostogas ir sekmadienio vakarą grįžo į Atėnus spręsti krizės. Tačiau jis dar nekomentavo nelaimės.

Šis gaisrų siautėjimas atgaivino prisiminimus apie 2018-ųjų liepą netoli Maratono miesto esančioje pakrantės vietovėje Matyje kilusį ugnies pragarą. Per tragediją, dėl kurios kaltinamas evakuacijos vėlavimas ir padarytos klaidos, žuvo 104 žmonės.

Graikija yra itin pažeidžiama vasaros gaisrų; šiuo metų laiku gaisrų kyla kasdien.

Po šilčiausios žiemos Graikijoje taip pat buvo užfiksuoti karščiausi birželis ir liepa nuo pat 1960 metų, kai buvo pradėti rinkti patikimi duomenys.

Mokslininkai sako, kad dėl iškastinio kuro deginimo karščio bangos visame pasaulyje trunka ilgiau, yra dažnesnės ir intensyvesnės.