PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Birželio 25 d. 15:00

Glotnutis nėra sveikos mitybos sinonimas

Lietuva

Freepik nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


271061

Tiršti kokteiliai iš trintų vaisių, daržovių, riešutų, kuriuos jau įpratome vadinti glotnučiais, nuolat skubančių žmonių mityboje išsikovojo gal net svarbesnę vietą nei sumuštiniai. Mat tai ne tik greitas ir patogus būdas numalšinti alkį – glotnučiai dažnai laikomi ir sveikos mitybos simboliu. Vis dėlto gydytojas dietologas Edvardas Grišinias perspėja – kad ir kiek maistingų medžiagų „supakuosime“ į glotnutį, jis nebus lygiavertė alternatyva pilnaverčiams patiekalams, mat žmogaus fiziologiją nėra taip lengva apgauti.

Kramtyti maistą ar jį išgerti – kada būsime sotesni?

Evoliuciškai žmogaus organizmas visą virškinimo procesą pradeda dar maistui esant burnoje – su pirmaisiais kąsniais įsijungia kramtymo mechanizmas, nerviniai impulsai siunčia signalus smegenyse esantiems neuronų centrams, aktyvuojantiems žarnyno motoriką, skatinantiems kasą išskirti virškinimui reikalingus fermentus, o skrandžio ląsteles – išskirti rūgštis, reikalingas maisto virškinimui.

„Visi šie procesai yra labai svarbūs teisingam maisto apdorojimui bei reguliariai virškinimo procesų veiklai. Be to, tai suteikia žmogui laiko suvokti pačią valgymo esmę – jeigu maistas per greitai patenka į mūsų virškinamąjį traktą bei greitai juo pasišalina, smegenų centrai nespėja sugeneruoti signalų, atsakingų už sotumo pojūčio suvokimą“, – aiškina E. Grišinas.

Jis teigia, kad minimalus laikas, kurio reikia sotumui pajusti, yra 5–10 minučių. Tiek privalome užtrukti, valgydami maistą, kad virškinimo ir maisto įsisavinimo procesai vyktų sklandžiai.

„Todėl galime „supakuoti“ į glotnutį tiek maistinių medžiagų, kiek gautumėme, valgydami pilnavertį pietų patiekalą, bet jeigu išgersime jį per minutę, organizmas nespės suprasti, kad buvo deramai pamaitintas. Taip lengvai neapgausime žmogaus fiziologijos, kad funkcinis kokteilis yra tikras maistas“, – pasakoja dietologas.

Glotnučiai gali būti naudingi pagalbininkai

Glotnučiai gali būti naudingi ir suteikti organizmui „kompaktiškai supakuotos“ maistinės vertės. Teisingai subalansuoti kokteiliai, turintys optimalų kiekį baltymų, angliavandenių ir riebalų, tam tikromis aplinkybėmis gali būti puikia alternatyva greitam maistui su menka maistine verte – pavyzdžiui, degalinėje įsigytam ir paskuba suvalgytam sumuštiniui.

Kitas atvejis, kai glotnučius galime pasitelkti kaip naudingus pagalbininkus, – apetito stoka. Žmonės, stokojantys alkio pojūčio, dažnai nesugeba suvartoti jiems būtino maistinių medžiagų kiekio, o vartodami papildomai vieną glotnutį per dieną, gali papildyti mitybos racioną trūkstamomis maistinėmis medžiagomis.

„Jeigu siekiate pasigaminti arba įsigyti glotnutį tarpinei dienos užkandai, rinkitės šviežių, sezoninių daržovių bei vaisių mišinius. Praturtinkite juos sveikaisiais riebalais ir net papildomais adaptogenų mišiniais. Naudokite salierus, špinatus, petražoles, obuolius ar citrusinius vaisius, persikus, slyvas ar uogas, nebijokite įdėti sezoninių prieskoninių žalumynų“, – kalba dietologas.

Subalansuoto glotnučio paruoštukas

Reikės: 30 g skaldytų avižų, 1 banano ir (arba) 200 g sezoninių uogų, saujos špinatų, 1 šaukštelio maltų linų sėmenų (galima rinktis chia sėklas), pusės prinokusio avokado arba šaukšto anakardžių arba migdolų riešutų sviesto, 100–200 g natūralaus jogurto. Skystį, reguliuojantį kokteilio tirštumą bei suteikiantį papildomos maistinės vertės, rinkitės pagal individualius poreikius – tai gali būti sultys, augalinis arba karvės pienas ar tiesiog vanduo.

Gaminame: iš vakaro (ar bent prieš porą valandų) linų sėmenis sumalkite, užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti. Jeigu naudojate chia sėklas, jas taip pat išbrinkinkite prieš dėdami į glotnutį. Sumalkite skaldytas avižas – tam galima tiesiog panaudoti kavamalę. Visus ingredientus dėkite į elektrinį plaktuvą ir sutrinkite iki vientisos masės, o tirštumą reguliuokite pasirinkti skysčiu.

„Jeigu jums reikia kokybiško maisto pakaitalo, pradėkite nuo lėtai pasisavinamų angliavandenių pasirinkimo – šią funkciją puikiai atliks avižos, derinamos su bananu, bet tiks bet kurie sezoniniai vaisiai ar uogos. Vietoje vaisių arba kartu su jais itin tiks skaidulų gausus salieras. Avokadas praturtins kokteilį sveikais riebalais, bet šią funkciją atliks ir riešutų sviestas, kuris gausus ir baltymų. Natūralus jogurtas, karvės, ožkų, avių pienas neabejotinai yra nuostabus baltymų šaltinis, bet, jeigu dėl kokių nors priežasčių negalite jo vartoti – tiesiog praturtinkite glotnutį baltymų milteliais. Žinant mitybos principus, su glotnučiais itin paprasta eksperimentuoti – tai viena iš svarbių priežasčių, kodėl jie išsikovojo tokią svarbią vietą šiuolaikinio žmogaus mityboje“, – teigia dietologas E. Grišinas.

Parengta pagal pranešimą spaudai