PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 15 d. 11:08

Gitanai Vanagaitei įteikta Juozo Tumo-Vaižganto premija

Anykščiai

Organizatorių nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


318594

Respublikinė Juozo Tumo-Vaižganto vardo premija šį savaitgalį įteikta profesorei Gitanai Vanagaitei gimtajame Vaižganto Maleišių kaime (Anykščių r., Svėdasų sen.). Laureatei buvo įteiktas diplomas, Stasio Makaraičio sukurtas specialus medalis ir 1 300 eurų premija.

Tai yra jau 23-oji Juozo Tumo-Vaižganto premija ir šį kartą jis paskirta už šios išskirtinės asmenybės ir kūrybos tyrinėjimus monografijoje „Vaižganto asmuo ir kūryba: krikščionybės ir modernybės sąveika“ (Vytauto Didžiojo universitetas, 2023). Humanitarinių mokslų daktarės Gitanos Vanagaitės monografijoje pateikiama ir išskirtinių įžvalgų apmąstant ir šių dienų Lietuvos kultūrą, vertybių sistemą, raidos perspektyvas.

Dar 2022 metais minėdamos 1922 metais įkurtos Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos 80-metį, Lietuvių rašytojų sąjunga, Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija įsteigė kasmetinę Juozo Tumo-Vaižganto premiją. Kaip žinia, pirmuoju Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos steigėju ir pirmininku buvo būtent Vaižgantas. 2024 metų balandį Anykščių rajono savivaldybė tapo šios premijos bendrasteigėja ir pagrindine rėmėja skirdama 1000 eurų prizą laureatui.

Premija skiriama lietuvių rašytojui arba žurnalistui už atskleidžiamą literatūros ir žurnalistikos (dokumentinės prozos arba literatūrinės publicistikos) sintezę, už kūryboje puoselėjamas vaižgantiškas idėjas ir vertybes bei jų raišką literatūrinėje ir publicistinėje kūryboje ir (arba) J. Tumo-Vaižganto asmenybės ir kūrybos tyrinėjimus, vertinant praėjusių dvejų kalendorinių metų kūrybą.

Premijos laureatais jau yra tapę Egidijus Aleksandravičius, Vytautas Bagdonas, Viktorija Daujotytė-Pakerienė, Gintautas Iešmantas, Liudvikas Jakimavičius, Loreta Jastramskienė, Aistė Kučinskienė, Juozas Kundrotas, Justinas Marcinkevičius, Alfas Pakėnas, Jurgita Žana Raškevičiūtė, Kazys Saja, Julius Sasnauskas, Laimonas Tapinas ir kiti.

Gitanos Vanagaitės kandidatūrą pasiūlė Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas. Šiais metais premijai taip pat buvo pasiūlyti: Laimonas Inis (knyga „Aštuoni Kuršmarių vėjai: Mažoji Lietuva. Interpretacijos“), Aldona Dudonytė-Širvinskienė (romanas „Išdavystė“), Povilas Sigitas Krivickas (knyga „Šypsniai ir vypsniai“), Henrikas Giedrius Vaitiekūnas (knyga „Felčerio užrašai: sveikatos patarimai, proto mankšta ir gyvenimiški pamąstymai“).

Į Vertinimo komisiją Anykščių r. savivaldybė buvo delegavusi Daivą Goštautaitę-Oškeliūnienę ir Dangirą Nefienę, Rašytojų sąjunga – Alvydą Katiną, Antaną Šimkų ir Regimantą Tamošaitį, Žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija – Aureliją Arlauskienę, Audronę Nugaraitę ir Perpetuą Dumšienę.

Gitana Vanagaitė – humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja, Moderniosios literatūros skyriaus vadovė, taip pat Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Lituanistikos katedros docentė. Jau daugelį metų ji skiria žymiojo anykštėno Juozo Tumo-Vaižganto gyvenimui ir kūrybai. Jos straipsniai apie Vaižganto kūrybos tyrinėjimus paskelbti mokslo leidiniuose, kultūrinėje ar profesinėje spaudoje, ji yra aptarusi Vaižganto recepciją mokyklinėse programose, tad jos darbų adresatas įvairus, o skaitytojų ratas tikrai platus.

J. Tumo-Vaižganto kūrybos tyrinėtoja dr. G. Vanagaitė ne viename pokalbyje yra pabrėžusi: „Iš vienos pusės, nuo Vaižganto laikysenos ir sąmoningų, kryptingų bei valingų jo gyvenimo pasirinkimų mus skiria šviesmečiai. Iš kitos pusės, šiuolaikinio žmogaus gyvenimas tiesiog privalo būti formuojamas, kreipiamas, jis nuolat kiekvieną akimirką turi rinktis ir apsispręsti, kelti sau vienokius ar kitokius reikalavimus. Tad, jei į savuosius gyvenimus žiūrime iš nuolatinės kūrimo ir konstravimo perspektyvos, – Vaižganto asmuo yra unikali galimybė iš arti pamatyti kasdienes pastangas kurti save ir savąją gyvenimą gramatiką. Ne tik. Galvoju, kad esminė Vaižganto gyvenimo nuostata – atsisakymas, gyvenimas atsisakius tam tikrų dalykų, užgniaužus tam tikras patirtis, apie kurias kunigui nevalia kalbėti. Bet tas atsisakymas nėra gniuždantis,

Laureatės Gitanos Vanagaitės kalba, pasakyta premijos teikimo metu Malaišiuose yra paskelbta štai čia: https://youtu.be/S8glEfko4VM?si=0baKLaaqXFHeV4Di